+ Meer informatie

„Christelijk onderwijs moet snel afgeschaft"

PvdA-jongeren spreken van indoctrinatie

1 minuut leestijd

HILVERSUM - De jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid, de Jonge Socialisten, vindt dat het christelijk onderwijs in Nederland moet verdwijnen. Volgens voorzitter Hoogland is christelijk onderwijs „indoctrinerend".

Hoogland deed deze uitspraak gisteren tijdens een uitzending van Veronica-nieuwsradio. Eind volgende maand bespreken de Jonge Socialisten een rapport waarin ze hun mening onderbouwen.

Christelijke scholen zijn er naar de mening van Hoogland alleen om het CDA te plezieren. „Op bijzondere scholen worden de kinderen te eenzijdig voorgelicht. Het is beter om alle kinderen naar het openbaar onderwijs te sturen en ze daar met alle godsdiensten kennis te laten maken".

In het laatste nummer van het maandblad van de PvdA-jongeren staan ook dergelijke uitspraken: „Het openbaar onderwijs geeft een brede aandacht aan levensbeschouwelijke aspecten van de lesinhoud, die bij het bijzonder onderwijs wordt ingeperkt tot één visie".

Met hun stellingname strijken de Jonge Socialisten de PvdA-bewindslieden op het ministerie van onderwijs en wetenschappen, minister Ritzen en staatssecretaris Wallage, tegen de haren in. Die voelen niets voor een nieuwe schoolstrijd.

In het gewraakte rapport doen de Jonge Socialisten ook uitspraken over de studiefinanciering. Zij vinden dat de hoogte van de beurs onafhankelijk moet zijn van het inkomen van de ouders. Ook dit gaat in tegen het beleid dat minister Ritzen heeft ontwikkeld. Vanwege de bezuinigingen wordt de ouderafhankelijkheid juist bevorderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.