+ Meer informatie

Duits advies: „Begin niet met bouwsparen"

1 minuut leestijd

DEN HAAG/BONN - Nederland moet in geen geval de aftrek van hypotheekrente vervangen door bouwsparen, waarbij het sparen voor een eigen woning fiscaal wordt gestimuleerd.

Dat advies heeft J. Eekhof, hoofd woningbouw van het Duitse ministerie van volkshuisvesting, vorige week aan staatssecretaris Heerma (Volkshuisvesting) meegegeven bij diens werkbezoek aan Bonn. Volgens Eekhof is de Nederlandse methode om het eigen-woningbezit te bevorderen via renteaftrek „veel effectiever" dan de Duitse aanpak.

In Duitsland kan de hypotheekrente niet van de belasting worden afgetrokken. Wel kent dat land sinds lang allerlei belasting- en premiefaciliteiten voor huishoudens die voor een huis willen sparen. Daarnaast kan bij de Duitse bouwspaarkassen tegen een lage rente een bouwkrediet worden opgenomen.

Volgens Eekhof functioneert dit systeem göerf zolang er Beïst'40 tot 50 procent van het benodigde bedrag wordt gespaard voor men een huis koopt of bouwt. In Duitsland bestaat echter steeds meer de neiging te vroeg te gaan bouwen, waardoor problemen met het aflossen van de lening ontstaan, zo stelt hij.

Het advies van Eekhof staat haaks op de conclusies van een rapport dat de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) twee weken geleden aan Heerma stuurde. Daarin staat dat het introduceren van bouwsparen naar Duits model het eigen-woningbezit flink kan bevorderen. De hypotheekrente-aftrek zou dan op den duur kunnen worden geschrapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.