+ Meer informatie

Verder met de vijver: vissen en waterplanten erin

4 minuten leestijd

Alls alles goed is gegaan Is het water in de vijver helder De omgeving rond de waterplas Is afgewerkt. Wanneer u daarvoor alleen gras gebruikt, wacht dan nog even met Inzaaien of bezoden omdat de grond waarschijnlijk nog wat nazakL Met een beetje geluk hebben de eerste diertjes zich al gevestigd. Natuurlijk zal het meestal gaan om vliegende Insekten, die binnen een paar dagen soms al het water ontdekt hebben. LIbelles zijn van die bezoekers. Een spectaculair gezicht om de grote dieren te zien vliegen boven het spiegelende water Ze zijn dan vaak op zoek naar een geschikte plek om de eitjes af te zetten. Als ze zo'n plek gevonden hebben, "tikken" ze het water met hun achterkant aan. De eitjes worden dan afgezet.

Vissen
Wanneer u van plan bent om vissen te kopen, moet aan het volgende gedacht worden. Kies voor vissen die de bodem niet omwoelen. Brasem Is wat dat betreft berucht. Er zijn vijvers met brasem die nooit helder zijn! Koop een paar vissen In plaats van grote aantallen. Licht gekleurde vissen vallen meer op. Ook een reiger, die rustig een vijver In een stadstuin leeg vist, heeft een goudvis eerder te pakken dan een soort met een donkere rug! Wanneer de vijver redelijk In evenwicht Is, Is er voor de dieren meestal ook voldoende voedsel te vinden. Dat proces is te bevorderen met wat planten uit een heldere sloot. Tussen en op bladeren en stengels zit allerlei klein spul dat zich kan vermeerderen In de vijver en dat als voedsel kan dienen. Koop geen salamanders. De dieren zijn beschermd (en daardoor duur) en ze leven maar een deel van de tijd In het water Na het afzetten van de eitjes kruipen ze weer op de wal en waar ze blijven Is niet altijd duidelijk. Als ze al gezien worden Is dat maar gedurende een paar weken. Jammer van het geld! Koop ook geen exoten. De larven van de brulklkker, die zo agressief is dat een belangrijk deel van het vijverleven In zijn maag kan verdwijnen. Is wat dat betreft berucht.

Waterplanten
De meeste vijverplanten zijn vanaf april, mei te koop. Voordat u op pad gaat, moet duidelijk zijn wat u wilt kopen. Wanneer u daar niet uitkomt, moet u In leder geval weten op welke plekken een plant moet komen en hoe diep het water daar Is. In overleg met de kweker of leverancier komt u er dan wel uit Zorg dat een groot deel van het water zichtbaar blijft, ook als de planten uitgegroeid zijn. Juist het water vormt het aantrekkelijke aspect van de vijver Een grote waterlelie is In staat om een vijver van 2 -3 vlerkante meter In een of twee jaar dicht te laten groeien. Soms kan er beter gekozen worden voor een miniwaterlelle die maar een oppervlakte van 1 of 2 vierkante meter water bedekt.

Zelf zaaien
Rond deze tijd kan er weer gezaaid worden. Sommige tuinelaars vinden het een eer om de eerste te zijn. Folie moet de warmte vasthouden. WIndbeschutting zorgt voor luwte. Toch Is het over het algemeen veel aantrekkelijker om wat later te zaaien. Het zaaibed kan langer schoon en onkruidvrlj gehouden worden. Dat scheelt later In het seizoen heel wat werk. Later zaaien betekent ook dat de temperatuur van de bodem en de buitentemperatuur hoger zijn. Die hogere temperatuur zorgt ervoor dat de "achterstand" snel Ingehaald wordt. Sommige gewassen zoals bonen moeten zelfs wat later gezaaid worden.

IJskruid helaas te weinig bekend
De Mesembrlanthemum criniflorum, die Inmiddels van naam veranderd Is en Dorotheanthus bellidiformis heet, Is een bijzonder aardige eenjarige plant voor plekjes In de volle zon. De heldergekleurde bloemetjes gaan zelfs alleen maar open als de zon schijnt! Heel tegenstrijdig wordt het plantje in Nederland Ijskruld genoemd! Het Is een gewasje dat nauwelijks gekweekt en gekocht wordt en dat Is jammer. Plant ze eens in een wat hogere pot of bak, tegen de rand aan zodat de stengeltjes gemakkelijk kunnen hangen. Hoewel het ijskruld geen echte hangplant is, staat het bijzonder aardig. Ook In een hangpot doen ze het uitstekend, mits er voldoende zon Is; maar dan kunnen ze ook doorgaan tot In de herfst Vraag bij de kweker rustig naar de Mesembrlanthemum, want de kans Is groot dat men de andere naam nog niet kent!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.