+ Meer informatie

Uitgeversproces tegen R-K. Kerk over kerkmuziek

1 minuut leestijd

CHICAGO — De Fel Publications in Los Angeles, uitgeverij van liturgische muziek, heeft een proces aanhangig gemaakt tegen kardinaal-aartsbisschop John Cody van Chicago en tegen vijf parochies van zijn aartsbisdom wegens schending van auteursrechten.

Directeur Dennis Fitzpatrick heeft de hulp van de rechter ingeroepen, omdat — zo verklaart hij — de helft van alle Rooms-katholieke parochies en scholen de door hem uitgegeven liturgische muziek steelt, d.w.z. er geen auteursrechten voor betaalt.

Fitzpatrick schat dat in de Ver. Staten zo'n 10.000 parochies wel zijn muziek gebruiken, maar er nooit iets voor betalen. Een onderzoek in Chicago heeft hem uitgewezen, dat van de 182 parochies er 103 nooit auteursrechten hebben betaald. De Fel Publications heeft daardoor de laatste tien jaar een schade geleden van bijna 400.000 dollar.

Een kerkjurist heeft naar aanleiding van het proces opgemerkt, dat het kerkelijk recht aan leken verbiedt om bisschoppen en priesters een proces aan te doen. Maar uitzonderingen zijn volgens hem mogelijk, temeer omdat de wet hoogstwaarschijnlijk haar betekenis verloren heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.