+ Meer informatie

Jurist hekelt optreden Limburgse bestuurders

Oproep tot procedures tegen oost-westbaan

2 minuten leestijd

WUNANDSRADE (ANP) Bestuurders zoals de Limburgse commissaris van de Koningin Mastenbroek en burgemeester Van Goethem van Beek zijn heel vreemd bezig door de invloed van hun ambt aan te wenden om burgers te ontmoedigen gebruik te maken van hun recht op inspraak. Dit verklaarde de jurist mr. J. J. A. Jetten, tot voor kort docent aan de Rijksuniversiteit Limburg, op een gisteren door de actiegroep "Boze moeders" belegde bijeenkomst in Wijnandsrade.

Door 30.000 bezwaarschriften als waardeloos te willen wegwuiven en te beweren dat de omstreden oost-westbaan op de luchthaven in Beek er toch komt, handelen beide gezagsdragers voorbarig en onverstandig, aldus mr. Jetten. In feite gaan namelijk 30.000 burgers een juridische procedure met de overheid aan en blijven zij gerechtigd om verder te procederen.

Bezorgd toonde hij zich over een objectieve afweging van de ingediende bezwaren omdat de provinciale commissie volgens haar voorzitter dit karwei al binnen drie maanden denkt geklaard te hebben. Minister Maij van verkeer en waterstaat wil zo mogelijk nog sneller te werk gaan. Zij zou al medio okotober op grond van het dan uitgebrachte advies van de commissie een besluit willen nemen over uitbreiding van vliegveld Beek. „Ongehoord snel voor een overheidsorgaan".

Mocht haar besluit voor de bezwaarden negatief uitvallen, dan is dat nog geen ramp, zo hield mr. Jetten de boze moeders voor. In dat geval kunnen zij het parlement gaan benaderen en mocht ook daar het beoogde doel niet worden bereikt, dan is beroep bij de Raad van State nog altijd mogelijk. Deze instantie heeft al eerder een negatief advies uitgebracht over uitbreiding van het vliegveld Beek. Die beroepsprocedure zal geruime tijd in beslag nemen.

Europese Hof

Mr. Jetten deelde nog mee dat hij een procedure voorbereidt bij het Europese Hof voor de rechten van de mens. „Die rechten worden ernstig geschaad door de aanleg van de buU derbaan". Hij zei te denken aan foltering, vanwege het stelselmatig wakker houden van omwonenden, aan het recht op privacy en aan de onaantastbaarheid van het lichaam. Wanneer het beroep op het Europese Hof schorsende werking bezit, kan de aanleg van de omstreden baan nog jaren worden tegengehouden, aldus mr. Jetten.

Met prof. mr. Tak van de Rijksuniversiteit Limburg is hij van oordeel dat de rechters in Nederland wel onafhankelijk zijn, maar soms machteloos, getuige het feit dat de overheid rechterlijke uitspraken aan haar laars lapt. Dit is gebeurd met ruim vijftig gewonnen procedures van de vereniging "Geen uitbreiding vliegveld Beek".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.