+ Meer informatie

Iedereen doet mee aan corruptie

Gaan Italiaanse socialisten van crisis profiteren?

4 minuten leestijd

ROME — Italië heeft voor de zoveelste keer een corruptieschandaal. Zoals deze krant dinsdag reeds berichtte was de regering Forlani in gevaar omdat er verschillende ministers bij het schandaal betrokken waren en heeft de regering een lijst bekend gemaakt van 953 schuldigen.

Vorige week vrijdag heeft er al een uittreksel uit deze lijst gestaan in het Turijnse dagblad La Stampa. In een kop over negen kolommen boven aan de pagina stond alle namen van de P 2 loge. In al deze kolommen stonden 300 namen gerangschikt die ,,meetellen". Hierbij waren drie ministers, een van hen was Enrico Manca, socialistisch minister van Buitenlandse handel.

Het is opvallend dat er ditmaal over de Italiaanse corruptie veel minder duidelijk in de pers geschreven is; dat begon al in de Italiaanse pers zelf in de Corriere della Cera. Over vorige corruptieaffaires werden in de regel veel meer bijzonderheden bekend gemaakt. Hierbij denken we aan president Leone, die enkele jaren geleden moest aftreden; aan de praktijken van de Maffia, aan het olieschandaal van verleden jaar en aan de aardbeving ook verleden jaar.

Nu was het de laatste jaren steeds zo dat de voornaamste schuldigen bij corruptiepraktijken waren aangesloten bij rechtse organisaties, bij de Maffia of bij de Christen-Democraten. President Leone was een christen-democraat en bij de aardbeving van verleden jaar is er enorm veel gestolen door leden van de Camorra; de Camorra is een Napolitaanse vorm van de Maffia. Ook de burgemeesters en ambtenaren die na de aardbeving ontzettend veel geld achterovergedrukt hebben waren veelal lid van de Camorra.

Eenheid

Zoals we reeds zeiden werd er over deze dingen dikwijls heel uitvoerig geschreven door de Corriere della Cera. Dit blad sympathiseert sterk met de Italiaanse socialisten, de PSI. De PSI beleeft de laatste jaren een heel goede tijd. Ze staat thans onder de krachtige leiding van Craxi, en vormt daardoor een grotere eenheid dan ooit. Toen Leone enkele jaren geleden moest aftreden is de socialist Sandro Pertini in zijn plaats tot president gekozen; ook al een voordeel voor de socialisten dus.

Zoals altijd bij corruptie-affaires is het ook nu weer voor een buitenstaander bijna niet te ontcijferen wat hier eigenlijk aan de hand kan zijn. Het feit dat het hier om een geheime vrijmetselaarsloge gaat, de loge Propaganda 2, afgekort P 2, maakt de affaire natuurlijk vooral niet overzichtelijker. Maar één ding staat wel heel vast: er was hier een complete vrijmetselaars-beschaving in opbouw die bestuurd werd door een eigen overheid. Die overheid werd uitgemaakt door ministers, andere politici, militairen tot en met de rang van generaal en hoge ambtenaren. Deze werkten op grote schaal samen met bankiers, schrijvers, journalisten en uitgevers. Van de journalisten noemen we, uit de lijsten van La Stampa, Giovanni Nisticö, het vroegere hoofd van de officiële persdienst van de PSI. Uit de uitgeverswereld Angelo Rizzoli, de directeur van het concern dat de Corriere della Cera uitgeeft; verder verscheidene van zijn voornaamste medewerkers eveneens.

Van de 20 parlementariërs van wie La Stampa de partij vermeldde, waren slechts één liberaal en één neo-fascist, maar niet minder dan negen christendemocraten, drie sociaal-democraten onder wie hun leider Longo en eindelijk wel zes leden van de PSI, de partij van Craxi. Links-Italië, de PSI en de Corriere della Cera blijkt hier allerminst vrijuit te gaan. En al deze mensen met drie ministers en 20 parlementariërs en al schijnen zich gehoorzaam te hebben laten gebruiken door een zekere GeUi, de president van de loge Propaganda 2 (in vrijmetselaarskringen noemt men een president eigenlijk Achtbare Meester).

Grootste klappen

Uit de stroom van berichten die uit Italië komt blijkt dat ditmaal zowel socialisten als christen-democraten zich aan groffe corruptie hebben schuldig gemaakt; als groep hebben beide partijen elkaar eigenlijk niets te verwijten. Toch lijkt het erop dat ook ditmaal weer de christen-democraten de grootste klappen zullen krijgen. In hun kringen is een discussie ontbrand over de strijdvraag of een katholiek vrijmetselaar kan zijn. Piccoli, de voorzitter van de christen-democraten meent van niet. Maar een ander lid van zijn partij geeft hierop een bevestigend antwoord.

Premier Forlani is zojuist afgetreden en het wordt mogelijk gehouden dat hij door een socialist zal worden opgevolgd. Dan zouden de socialisten dus toch weer van deze crisis profiteren. Maar immuun voor corruptie zijn ze zeker niet, dat is juist door deze laatste affaire wel heel duidelijk gebleken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.