+ Meer informatie

„Economische druk op Zuld-Afrika nodig"

Roomse bisschoppen zuidelijk Afrika:

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — De buitengewone vergadering van de roomskatholieke bisschoppenconferentie van zuidelijk Afrika heeft uitgesproken, dat „naar het zich laat aanzien de doelmatigste vorm voor het uitoefenen van niet gewelddadige druk op de Zuidafrikaanse regering die nog is overgebleven, economische druk is."

De bisschoppen geven daarmee te kennen vóór uitoefening van economische druk op het apartheidsregime van Zuid-Afrika te zijn, zonder in bijzonderheden te treden over de vraag waaruit die druk dan het best kan bestaan.

Waarschuwing
Naar de 38 bisschoppen als „gewetensbeslissing" naar buiten brengen, dient de economische druk te worden opgevoerd als de regering halsstarrig blijft. Zij realiseren zich, dat niet elke meelevende rooms-katholiek achter hun eindconclusie zal staan, „maar buitengewone maatregelen zijn nu eenmaal nodig om een eind te maken aan,de door apartheid veroorzaakte ellende".
Wel waarschuwen de bisschoppen, dat de voorgestelde economische druk niet tot gevolg mag hebben, dat de heIe economische infrastructuur van het land teloor gaat waardoor de werkloosheid onder zwarten zal gaan stijgen.
De bisschoppen hebben drie dagen geconfereerd in het Marianhill-missiehuis bij Durban. Woordvoerder Noel Bruyns gaf toe dat de beslissing niet unaniem is genomen, maar weigerde te onthullen welke bisschoppen hadden tegengestemd. De bisschoppenconferentie omvat bisschoppen uit Zuid-Afrika, het thuisland Transkei en de buurlanden Lesotho, Botswana en Swaziland.
Voorzitter aartsbisschop Denis Hurley van Durban wilde geen nadere uitleg geven van de eindverklaring, De Rooms-Kathoiieke Kerk van zuidelijk Afrika telt drie miljoen leden, van wie de helft zwart is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.