+ Meer informatie

Dit is de enige trouwfoto

2 minuten leestijd

Vader heeft moeder leren kennen in e mobilisatiejaren. Kwam mijn vader it Waardenburg, moeder woonde in lussum. Hun verkeringstijd heeft een alf jaar geduurd, nadat hij twee keer iet de fiets van Waardenburg naar Hilersum (waar mijn moeder diende) geaan was, vond hij het welletjes en zei: „We gaan trouwen". Aangezien het een moeilijke tijd was, trouwde vader in uniform en wel op 20 deceinber 1939. Dit is de enige trouwfoto die ze hadden en waar acht kinderen, zeven dochters en één zoon er ook een van bezitten. Mevr. Vervoorn-van Driel

De zon stond stralend aan de hemel, temperatuur meer dan 20 graden. Oorlogsrumoer hoorden we slechts op een afstand. De passerende Duitsers herinnerden, ons er duidelijk aan dat het oorlog was. Voormiddags ging op verzoek van de kerkeraad een nichtje van ons op de fiets van mijn aanstaande vrouw in een naburige plaats een trouwbijbel ophalen. Ze bleef lang weg, de Duitsers hadden de fiets afgenomen, dus ze had een lange weg moeten lopen.

Na de middag zijn we met de familie lopende gegaan naar de vergaderzaal van de Raad van de voormalige gemeente Poederoijen. Daar is ons burgerlijk huwelijk voltrokken. Vervolgens overgestoken naar de kerk, waar ds. J. van der Haar, thans predikant te Houten, ons huwelijk heeft bevestigd. Als trouwtekst kregen wij mee Psalm 84 vers 13: „Heere der heirscharen! Welgelukzalig is de mensch, die op U vertrouwt".

De trouwpreek hebben we uitgetypt van ds. Van der Haar als geschenk gekrpgen en ligt nog steeds in onze trouwbijbel. Als laatste psalm hebben we toen gezongen Psalm 133 vers 3. De voornoemde trouwtekst is in ons leven steeds tot steun geweest. God is een God van nabij en niet van verre. Hem zij de lof, dank en eer voor Zijn aan ons betoonde genade.

Na de trouwdag bleek dat de door een kennis gemaakte bruidsfoto was mislukt. De ambtenaar van de burgerlijke stand had fouten gemaakt in de huwelijksakte. Maanden later heeft hij ons en onze getuigen bezocht om een nieuwe akte te laten ondertekenen.

Begin juni 1945 hebben we ons alsnog als bruid en bruidegom gekleed, en wederom bloemen gekocht. Het resultaat is geworden de foto welke hierbij staat. J. L. van Rijswijk en M. van Rijswijk te Andel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.