+ Meer informatie

Poging tot strakkere regeling kernwapens

Geheim beraad in Londen:

2 minuten leestijd

LONDEN — Hoge functionarissen uit een twaalftal landen met technische nucleaire kennis beginnen deze week in Londen aan een geheime vergadering over meer middelen om de verspreiding van kernwapens te voorkomen, zo is dinsdag van welingelichte diplomatieke zijde in de Britse hoofdstad vernomen.

Zeven betrokken landen hebben eerder in het jaar de beginselen uitgewerkt die moeten waarborgen dat nucleair materiaal of nucleaire kennis die zij exporteren, niet wordt gebruikt om nucleaire explosieven te vervaardigen. Deze landen zijn de Verenigde Staten, de Sowjet-Unie, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, West-i)uitsland en Japan.

In Londen sluiten zich naar alle waarschijnlijkheid Zweden, België, DDR, Tsjechoslowakije, Polen en Nederland bij hen aan. Maar de vergadering is zulk een geheime aangelegenheid, dat de diplomatieke bron weigerde mee te delen wanneer zij precies zou beginnen.

Waarborgen

Krachtens de strenge exportregels van de zeven moeten de.recipiërende staten bij het internationale bureau voor atoomenergie (IREA) om waarborgen vragen tegen de verspreiding van kernwapens.

Een importland moet ook de verzekering geven dat het materiaal voor fabrieken met vreedzaam nucleair doel, afdoende beschermd wordt tegen sabotage. Ook moet de verzekering worden gegeven dat bij materiaal of uitrusting die wordt gereëxporteerd, het aankopende land bij de waarborgen wordt betrokken.

De Verenigde Staten, Groot Brittannië en andere exporteurs leggen zichzelf beperkingen op waar het het doorgeven van technische kennis betreft die zou kunnen leiden tot de bouw van fabrieken voor de verrijking van uranium, fabrieken voor herbewerking of zwaarwater-produktiefabrieken waar atoomwapens van komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.