+ Meer informatie

V^ terug naar af met moeken naar personeel

Directeur sceptisch over uitkomst

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het ekenhuis van de Vrije Universiit in Amsterdam moet terug aar af in de speurtocht naar verleegkundig personeel. De directie loet van het Regionaal Bureau )or de Arbeidsvoorziening tBA) opnieuw lokaal, dan natioaal en ten slotte in de EG-landen ) zoek naar arbeidskracht.

„Wellicht zijn de heren daarna zo ïlwillend om werkvergunningen te rienen voor buitenlandse werkachten. Minder dan een lege dop. kan het niet anders noemen". Directeur Beheer en Raad van beuurslid T. Halma van het ziekenhuis teleurgesteld over het gesprek dat j gisteren had met een vertegenoordiger van de Arbeidsvoorzieng. Het overleg volgde op de beslisng een dag eerder van het Centraal ureau in Rijswijk om geen werkvermning te geven aan 24 Poolse vereegkundigen die op initiatief van :t ziekenhuis naar Nederland waren ;haald om soelaas te bieden voor de ructurele onderbezetting van de vereegkundige staf. Het ondernemende Amsterdamse ekenhuis is het slachtoffer gewor:n, zo zegt Halma, van het grote gat it gaapt tussen prachtige lange terijnintenties en de praktijk van nu. „De meeste uitvoerende instanties hebben zelf nog nauwelijks weet van de nieuwe situatie met RBA's en een CBA of de Wet Arbeid Buitenlandse Werknemers. Maar ondertussen worden wij wel op die regels gepakt".

Parel in de kroon

Halma blijft volhouden dat er geen sprake van is geweest dat de VU een gokje heeft gewaagd, maar verloor. Noch het arbeidsbureau, noch de vakbonden hebben gewaarschuwd voor de risico's van het initiatief. Integendeel, zegt Halma, „er is ons zelfs uitdrukkelijk steun betuigd. De vakbeweging heeft ons zelfs „de parel in de kroon" genoemd wat betreft ons sociaal beleid. We hebben veel mensen uit minderheids- en andere benarde groepen aangenomen. Wat moeten we verder nog?"

De hulp van de arbeidsvoorziening reikt niet verder, vreest Halma, dan het rondspitten in kaartenbakken en informeren bij collega's in het buitenland. Halma: „Ik ben uitermate sceptisch over de uitkomst en op korte termijn levert het zeker geen oplossing voor onze onderbezetting".

Ook een deel van de Poolse verpleegkundigen overweegt om, evenals het academisch ziekenhuis, bij de Raad van State aan te kloppen, zegt de directeur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.