+ Meer informatie

Josef Mengele (2)

1 minuut leestijd

TEL AVIV — „Ben Goerion zei tegen me dat hij geen gewoonte van wilde maken van opzienbarende internationale ontvoeringen die eigenlijk tegen de internationaal geldende rechtsregels zijn", aldus Hausner. „Hij was er echter niet tegen om hem uitgeleverd te krijgen en elders te laten berechten". Een bekend biograaf van Ben Goerion betwijfelt echter of de lezing van Hausner wel juist is. ,,Ben (ïoerion wilde Mengele pakken en hem berechten", aldus de biograaf dr., Michael Bar-Zohar. „Ik heb nog nooit gehoord dat hij dat niet wilde". Isser Harel, voormalig hoofd van de geheime dienst „Messad" die de vangst van Eichmann heeft beraamd, verklaarde dat men toestemming had om Mengele „te pakken te nemen" maar dat hoefde niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat hij in Israël voor de rechter moest worden gebracht.

„Met hem hadden wij een ander plan en dat is eenvoudig mislukt", aldus Harel telefonisch. „We zaten hem ook niet zo erg dicht op de hielen... en het was niet zo dat wij alléén maar toestemming nodig hadden om hem vervolgens te grijpen".

Harel heeft in „het huis in de Garibaldistraat", zijn boek over de aanhouding van Eichmann, geschreven dat Israëlische agenten een huis in Buenos Aires hadden ontdekt waar Mengele had gewoond. Harle had een voorlopig plan gemaakt om Mengele te grijpen en hem per vliegtuig samen met Eichmann naar Israël te brengen. Men zag van dit plan af toen Mengele onvindbaar bleek.

Harel zei dat Mengele later is gesignaleerd op een boerderij in Paraguay maar dat hij weer had weten te vluchten. Sindsdien is hij verdwenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.