+ Meer informatie

Huisvesting tijdens de gijzeling erbarmelijk

Verklaring Herrema proces:

2 minuten leestijd

DUBLIN — De Nederlandse directeur van AKZO-Ferenka in het Ierse Limmericlc dr. Herrema barstte donderdag in snikken uit terwijl hij voor een rechtbank in Dublin vertelde hoe hij was ontvoerd en 36 dagen door Ierse terroristen was vastgehouden het afgelopen najaar.

Herrema legde zijn verklaringen af nadat de verdedigers van Herrema's ontvoerders, Eddie Gallagher en Marion Coyle, er niet in waren geslaagd het proces tegen hun cliënten voor de tweede maal te laten verdagen.

Openbare aanklager McDonald verzocht de 53-jarige Herrema zijn ontvóeringservaringen te vergelijken met zijn ervaringen van de tweede wereldoorlog toen hij krijgsgevangene was in een concentratiekamp. Herrema antwoordde:

Praat u alstublieft niet meer over krijgsgevangenkampen".

Dat Herrema concentratiekampervaring heeft kwam aan het licht toen hij werd gegijzeld. Na zijn vrijlating 7 november weigerde hij hierover echter met journalisten te praten en liet daarmee doorschemeren dat dit een pijnlijke episode in zijn leven was die hij wilde vergeten.

Hoogtepunten

Herrema's getuigenverklaringen, waarin de ontvoeringszaak nog eens werd weergegeven, vormden het hoogtepunt van de zitting van donderdag. Herrema, die binnekort in Nederland personeelsdirecteur van AKZO wordt, beschreef hoe hij van de ene schuilplaats naar de andere werd gesleept voordat hij uiteindelijk in de woning in Monasterevin terecht kwam.

Over zijn gevangenschap in een schuilplaats in Mount Mellick zei hij dat hij werd gedwongen op een bed te gaan liggen en dat hij aan zijn polsen en voeten werd vastgebonden. Zij oren werden met wol volgestopt en met plakband dichtgeplakt.

Vuile toestand

In dit huis moest hij met zijn vingers eten en bestonden de toiletfaciliteiten uit een kleine po en een emmer.

,,De kamer was niet schoon, hij was erg vuil," aldus Herrema, ,,er zaten vlooien in het bed. Ik legde Marion Coyle uit dat deze omstandigheden verschrikkelijk waren en dat dit indruiste tegen alle afspraken over de goede rechten van de mens".

„Ik vroeg haar of het werkelijk noodzakelijk was om het op deze manier te doen en dat hielp een beetje. Ze stonden tenminste toe dat ik mijn blinddoek wegnam."

Volgens Herrema legde Gallagher hem de eerste dag van de ontvoering uit dat hij was gegrepen om de vrijlating van drie personen, die voor ERA-aktiviteiten in Ierse gevangenissen vastzaten, te bewerkstelligen.

De drie personen waren Jim Hyland, Kevin Mallon en Bridget Rose Dugdale, echtgenote van Eddie Gallagher. De Ierse regering heeft echter voortdurend geweigerd met de ontvoerders te onderhandelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.