+ Meer informatie

WVC erkent diploma's van 21 Poolse zusters

CBA behandelt beroep nog dit jaar

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Van de 24 Poolse verpleegkundigen die het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit (AZVU) naar Nederland heeft gehaald, hebben er 21 een diploma dat voldoet aan de eisen voor erkenning. Dit heeft het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur (WVC) bekendgemaakt.

WVC heeft maandag van het AZVU alle papieren gekregen die nodig waren voor de beoordeling. Aan de hand daarvan is het ministerie gisteren tot de conclusie gekomen dat 21 van de 24 diploma's voldoen aan de eisen. Een van die eisen is dat de betrokkenen de afgelopen vijf jaar drie jaar als algemeen verpleegkundige moeten hebben gewerkt.

De 21 erkende diploma's hoeven nu alleen nog te worden geregistreerd bij de inspectie. De andere drie Poolse verpleegkundigen hebben niet voldoende praktijkervaring. Of zij die ervaring in Nederland kunnen opdoen door hier stage te lopen, hangt volgens WVC af van het Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening (CBA). Dat moet dan de daarvoor benodigde tewerkstellingsvergunning afgeven.

De beslissing van WVC betekent dat de 21 verpleegkundigen op korte termijn aan het werk kunnen. Dat is mogelijk op basis van de voorlopige voorziening van de Raad van State. Volgens de RvS mogen de verpleegkundigen die voldoen aan de Nederlandse eisen in het VU-ziekenhuis aan de slag tot 30 dagen na het verzenden van de beschikking door het Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening (CBA) in Rijswijk, op het bezwaarschrift dat het VU-ziekenhuis heeft ingediend tegen de beslissing om de Polen geen werkvergunning te verlenen.

Ditjaar

Volgens E. de Bruyn Prince van het CBA wordt het bezwaarschrift „nog dit jaar" behandeld. De drie verpleegkundigen van wie de ervaring ontoereikend is, mogen niet aan het werk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.