+ Meer informatie

COTG stek twee 1 | specialistentarieven in

Contact met verzekeraars wordt vergoed

1 minuut leestijd

UTRECHT — Het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (COTG) heeft gisteren een richtlijn vastgesteld over een „tariefdifferentiatie" voor medisch specialisten. In de richtlijn staat dat specialisten die geen individuele overeenkomst hebben getekend met de verzekeraars een met 10 procent verlaagd tarief krijgen.

Het gewone tarief geldt alleen voor de specialist die via zo'n overeenkomst met de verzekeraars heeft afgesproken ook niet-patiëntgebonden activiteiten te doen, zoals meehelpen aan budgetbewaking en overleg met de verzekeraars. Het „hogere" tarief dient als dekking voor de tijd die de specialist daarvoor nodig heeft. Dat heeft het COTG bekendgemaakt.

De nieuwe richtlijn is het gevolg van een van de tariefmaatregelen uit het zogenoemde vijfpartijenakkoord. Dat akkoord kwamen de Landelijke Specialisten Vereniging (LSV), de drie organisaties van verzekeraars en de Nationale Ziekenhuisraad vorig jaar overeen. Het akkoord voorziet onder meer in het drie jaar lang bevriezen van de kosten voor specialistische hulp. Het kwam in de plaats van sen verlaging van de praktijkkostenvergoeding waartoe het kabinet in oktober 1988 besloot. Door het nieuwe akkoord hebben al veel specialisten weer een overeenkomst gesloten en gaat de nota voor de patiënt rechtstreeks naar de verzekeraar.

Die praktijkkostenvergoeding staat nog steeds in de koelkast. Het COTG heeft de vergoeding daar al eerder ingezet, onder meer omdat het vijfpartijenakkoord slechts tijdelijk is. LSVvoorzitter dr. C. Plasmans zei eerder deze maand bij zijn afscheid als voorman der specialisten dat de tariefsverlaging helemaal van tafel moet verdwijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.