+ Meer informatie

"Opus Dei" zorgt ook in Oostenrijk voor angstgevoel

1 minuut leestijd

WENEN — Zeven van de negen dekens in het bisdom Feldkirch in Oostenrijk leggen hun ambt neer als Klaus Küng de nieuwe bisschop van dit bisdom wordt. Küng, vicaris-generaal van de Oostenrijkse afdeling van Opus Dei, wordt al enige tijd genoemd als mogelijke opvolger van de tachtigjarige Bruno Wechner. Opus Dei is een conservatieve rooms-katholieke organisatie die grotendeels in het geheim opereert.

De zeven dekens hebben in een gezamenlijke verklaring stelling genomen tegen Küng. De overige twee dekens van het bisdom zijn momenteel afwezig. De dekens vrezen dat zijn benoeming „op tweespalt tussen geestelijken en de gelovigen in het bisdom zal uitlopen". Klaus Küng is geen familie van de progressieve Zwitserse theoloog Hans Küng.

Volgens de voorzitter van de pastorale raad van het bisdom Feldkirch, Elmar Simma, zal de benoeming van de Opus Dei-voorman op grote wee stand stuiten. Volgens hem zulle "kritische kerkleden" zich uit het ke kewerk terugtrekken. De kritiek va Simma richtte zich niet op de persoo Küng, maar op het benoemingenb( leid van het Vaticaan dat Oostenrij in korte tijd drie "ongewenste" bi: schoppen heeft bezorgd. «

Ook zestig priesters en leken hebben Küng opgeroepen af te zien van het bisschopsambt. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.