+ Meer informatie

Schoolbegeleidingsdienst VBSO nog onmogelijk

DERTIEN SCHOLEN AANGESLOTEN

2 minuten leestijd

GOUDA — Dertien scholem hebben zich thans aangemeld als lid van de Vereniging tot bevordering van schoolonderwijs op gereformeerde grondslag in Nederland (VBSO). Dit deelde de voorzitter ds. A. Wink, uit Veenendaal mee op de ledenvergadering van de VBSO, die zaterdag in Gouda gehouden werd.

Ook hebben zich 40 kerkeraden van Gereformeerde Gemeenten in Nederland aangesloten bij deze nieuwe scholenorganisatie om daarmee te tonen dat zij mede belangstellen in goed onderwijs voor de kinderen van hun gemeenten.

In zijn openingswoord stond ds. Wink stil bij het onderscheid in Mattheüs 19, tussen de kinderen die tot Christus gebracht worden om gezegend te worden en de rijke jongeling. Kinderen werken niet, verdienen niet, en moeten uit genade ontvangen. De rijke jongeling wilde met goede werken de zaligheid verdienen en daarom ontving hij niets.

De discipelen werden zeer verslagen, zij moesten de onmogelijkheid leren van zalig worden door het oog van een naald. Geen werkheilig persoon kan daar door. De weg der zaligheid zegt, ds. E. Fransen, is zo scherp als de rug van een scheermes, het gaat voor Gods volk door het oog van een naald in een weg van handhaving en verheerlijking van Gods recht en zijn eer.

Maar wat onmogelijk is bij de mensen is mogelijk bij God, door de verdiensten van de Middelaar. Daar ligt ruimte om zalig te worden, buiten ons. Ds. Wink sprak de wens uit dat zo'n onderwijs mag worden gegeven.

Op deze vergadering werden de laatste artikelen van de statuten van de VBSO vastgesteld. Tevens werd het reglement van instelling van een commissie van beroep goedgekeurd. Het bestuur werd uitgebreid door de verkiezing van de heren J. C. Koppejan te Goes en W. Verhoeks te Rhenen.

Aan het eind van de vergadering werd nog uitvoerig van gedachten gewisseld over de taak van de VBSO ten behoeve van de scholen. Algemeen was de bezorgdheid over de plannen van de regering met betrekking tot het onderwijs.

De suggestie werd gedaan een eigen schoolbegeleidingsdienst in het leven te roepen maar het bestuur zag hiertoe onder de huidige omstandigheden geen mogelijkheid. Wel werd een toezegging gedaan dat de hele kwestie van de schoolbegeleiding door het bestuur in studie zal worden genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.