+ Meer informatie

Staking kaasfabrieken Noord-Nederland mag

Uitspraak rechtbank Leeuwarden

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN — De voorgenomen staking van de vakbonden FNV en CNV bij de vier kaasfabrieken van de zuivelonderneming Noord-Nederland in Donkerbroek, Dokkum, St. Nicolaasga en Koekangeis niet onrechtmatig.

  Dat oordeelde vice-president mr. G. W. van Halsema bij de rechtbank in Leeuwarden gistermiddag. Noord-Nederland is volgens mr. Van Halsema de plicht te onderhandelen met de werknemers over de voorgenomen sluiting in 1986 niet nagekomen. „Herplaatsing van de werknemers maakt dat overleg nog niet overbodig", aldus mr. Van Halsema. Door middel van een kort geding probeerde Noord-Nederland de staking tegen te gaan. De vice-president oordeelde echter dat het besluit de kaasfabrieken te sluiten moet worden opgeschort. Hij riep beide partijen op tot onderhandelingen.
  Zowel vakbonden als directie, van Noord-Nederland bleken daarin een eerste reactie toe bereid. Mocht de zuivelonderneming echter niet voor zondag 24 uur akkoord gaan met het overleg, dan begint maandag de voorgenomen staking door de tweehonderd werknemers van de vier fabrieken. 


Eisen
  Een woordvoerder van de Voedingsbond FNV kondigde na de uitspraak aan, dat maandag stakingen beginnen bij zes van de 23 vestigingen van Noord-Nederland en dinsdag bij een zevende - Beilen - als het concern voor dit tijd niet ingaat op een aantal eisen van de bonden.
  
Om de staking zelf te voorkomen zal Noord-Nederland volgens de vakbondswoordvoerder voor maandag nog aan verschillende eisen moeten voldoen: een ondernemingsplan voor het totale concern in plaats van voor enkele kleinere bedrijven, een „marktgericht" beleid waarin die kleine vestigingen ook een rol spelen en een plan voor het ontwikkelen van nieuwe produkten. In ieder geval zal het voornemen om de vier kleine kaas-producerende fabrieken te sluiten van tafel moeten.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.