+ Meer informatie

Justitie start onderzoek naar „zeefzandaffaire"

Recherche richt eerst aandacht op afnemer

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - De gang van zaken rond het transport van vervuild zeefzand van Zuid-Holland naar Zeeland zal door Justitie in Zwolle nader worden onderzocht. Een zes man tellend rechercheteam start volgende week dinsdag een onderzoek dat zich in eerste instantie richt op de afnemer, IBA in Zwolle. Deze joint-venture is eigendom van de gemeente Zwolle en het Amerikaanse afvalbedrijf BFL

Dit heeft milieu-officier in het arrondissement Zwolle, mr. J. Oosterhof, gisteren desgevraagd meegedeeld. Hij spreekt in dit verband van ..afvaltoerisme". Zeefzand of fijngemalen bouwafval zou illegaal vanuit Zuid-Holland naar Overijssel zijn getransporteerd. „We gaan onderzoeken of er sprake is van overtreding van de afvalstoffenwet of de wet chemische afvalstoffen".

Garant

Oosterhof sluit niet uit dat ook de andere bedrijven die betrokken zijn geweest bij de verwerking en het transport van het zand, zullen worden onderzocht. Hij kan in dit stadium nog niet zeggen of de rol van de provincie Zuid-Holland als vergunnningverlener voor het transport nader wordt bekeken.

Het zeefzand is destijds in de vorm van bouwpuin door het Delftse bedrijf West Holland Milieu (WHM) afgevoerd naar Zwolle. Voor dit transport verleende de provincie ZuidHolland een voorlopige vergunning. Afnemer IBA in Zwolle heeft het puin vervolgens verwerkt en gezeefd. IBA verkocht dit zeefzand weer aan Spitman Milieu in Renkum die het vervolgens weer overdeed aan Recycling Kampen, een bedrijf dat onder meer zand levert aan de weg- en waterbouw. Het Kampense bedrijf verkeerde in de veronderstelling dat het schone grond had gekocht. Het zeefzand bleek echter vervuild te zijn met polycyclische aromaten.

Recycling Kampen is inmiddels van zijn probleem verlost. Na lang onderhandelen kwamen de provincie ZuidHolland en de Amerilcaanse afvalonderneming BFI afgelopen donderdag overeen zich garant te stellen voor de stortkosten van de in totaal 1600 ton zeefzand. De grond gaat naar het verwerkingsbedrijf VBM op de Maasvlakte. De betrokken bedrijven en de provincie zijn het nog niets eens over de uiteindelijke verdeling van de kosten. BFI heeft niet alleen financiële belangen in het Delftse WHM, maar ook in IBA in Zwolle en Spitman Milieu in Renkum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.