+ Meer informatie

„Vangstquota kabeljauw gaan drastisch omlaag"

Groei vloot zet visstand onder druk

1 minuut leestijd

RIJSWIJK - Het produktschap voor Vis en Visprodukten in Rijswijk verwacht dat de toegestane vangsthoeveelheden kabeljauw volgend jaar drastisch omlaag gaan. De Europese Commissie in Brussel zal dat in december waarschijnlijk besluiten om te voorkomen dat de hoeveelheid kabeljauw in de Noordzee te ver terugloopt, meent voorzitter D. Langstraat.'

Het is al enkele jaren slecht gesteld met de kabeljauw in de Noordzee. Volgens het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO) in IJmuiden is er de afgelopen vijf jaar steeds te weinig kabeljauw bijgekomen. Daardoor zijn er nu te weinig ouderdieren om voor voldoende nakomelingen te zorgen. De paaistand is te laag, zo heet het in visserijkringen.

Volgens een woordvoerder van het RIVO is een paaistand van 150.000 ton vereist om de visserij op het huidige niveau in stand te houden. Op dit moment bedraagt de paaistand slechts 85.000 ton. „De visserijdruk zal aanzienlijk omlaag moeten", aldus de woordvoerder. Het Europese kabeljauw-quotum

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.