+ Meer informatie

Kraakactie Amsterdam niet zomaar conflict

Ontruiming Groote Keyser mogelijk veldslag

2 minuten leestijd

SINT MAARTENSDIJK' (Tholen) — De PPR, PvdA, D'66, WD en Gemeentebelangen hebben een verzoek in de gemeenteraad van Sint Maartensdijk ingediend tot intrekking van de subsidieverie ning aan de Bond tegen het Vloeken. Dit verzoek werd door de raad ter kennisgeving aangenomen. Alleen . de SGP stelde zich achter de doelstellingen van de Bond.

De verklaring van het LOK laat zien, dat de zaak van de Groote Keyser meer is dan een schermutseling rond zomaar een kraakpand. De Amsterdamse en landelijke kraakbeweging ziet het conflict als een voorhoedegevecht tegen speculatie, leegstand en woningnood.

Als de politie de panden bestormt zal dat uitmonden in een enorme rel. De vastberadenheid van de bezetters, hun zware verschansing en de solidariteit van velen buiten de panden staan daar borg voor. Het is dan ook begrijpelijk, dat de Amsterdamse gemeentebestuurders — met burgemeester Polak voorop — niet hun vrolijkste dagen beleven.

Vonnis

Toch blijft de burgemeester erbij, dat hij de Groote Keyser moet helpen ontruimen. Er ligt tenslotte een vonnis van de rechter, waarin staat dat de krakers uit de panden wegmoeten, zegt hij. En de overgrote meerderheid van 'de gemeenteraad zegt het hem na.

De krakers uit de hoofdstad en daarbuiten zien de ontruiming van de Groote Keyser als het begin van een hele serie ontruimingen, die de komende tijd hun beslag zouden moeten krijgen. Zes- tot tienduizend mensen wonen in gekraakte Amsterdamse woningen of bedrijfspanden. De grotere panden zijn voor een belangrijk deel objecten van speculatie. De gekraakte woningen zijn niet zelden distributiewoningen, die de gemeente liever vandaag dan morgen ontruimd wil hebben in verband met de stadsvernieuwing. Zo is de Staatsliedenbuurt (Amsterdam-West) een blok van zeventig oude woningen gekraakt. Wethouder Schaefer heeft de bezetters meegedeeld, dat zij op 1 maart deze woningen moeten verlaten, omdat ze moeten worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

WONINGNOOD
,,We staan met de rug tegen de muur. Niet alleen de krakers maar ook de tienduizenden woningzoekenden in Amsterdam", zeggen de activisten van de Groote Keyser. Momenteel staan bij de Amsterdamse dienst Jiethuisvesting ruim 50.000 woningzoekenden ingeschreven. Een paar jaar geleden waren dat er nog zo'n twintigduizend. Deze stijging is echter voor een groot deel het gevolg van een verandering van bepalingen waardoor veel meer mensen een urgentiebewijs kunnen krijgen. Het gevolg was dat de wachttijden voor met name kleine woningen opliepen van enkele jaren tot onbepe6kt. Het grootste deel van de officiële woningzoekenden kan dan ook niet meer door de dies herhuisvesting worden geholpen, zo gaf wethouder Wolffensperger toe.

De krakers van de Groote Keyser stellen de gemeente verantwoordelijk voor de toestand. Want de gemeente doet weinig om voldoende betaalbare huizen te krijgen en om speculatie met leegstaande panden tegen te

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.