+ Meer informatie

Eigen ontwerp nnaken en borduren

3 minuten leestijd

Een prachtig schilderij aan de wand dat je zelf geborduurd hebt, geeft veel voldoening. Jammer is wel dat de kans bestaat dat een nicht, buurvrouw of tante hetzelfde werkstuk heeft geborduurd. Dat maakt het minder exclusief. Zoiets is te voorkomen door een eigen ontwerp te maken. En door af te wijken van de gangbare methoden. "De kunst van het borduren", een stevig gebonden boek, doet uit de doeken hoe je dat aanpakt. Veel ontwerpen in het boek zijn afkomstig van foto's. Dat kan een foto zijn van je eigen tuin, maar ook eentje uit een boek of tijdschrift. Julia Barton, de auteur, laat zien hoe je zo' n foto tot ontwerp maakt.

Machinaal
Laten we uitgaan van een foto van de tuin. Die kan tot in detail nagetekend worden, zodat je een vrij precies ontwerp krijgt. Je kunt ook alleen de grove contouren aangeven van wat er op de voorbeeldplaat staat. Zo'n ontwerp kun je > appiiceren en de omtrekken en stelen van de bloemen met draad benadrukken. Of het helemaal invullen met borduursteken. Het is ook mogelijk —voor wie een beetje met penseel kan omgaan— de kleuren van de foto na te schilderen op grof linnen (om maar iets te noemen) en waar je dat nodig vindt gedeelten machinaal te borduren. Mensen zonder tuin hoeven uiteraard niet te wanhopen. Het boek geeft ook aan hoe je met sjablonen ontwerpen kunt maken: strak gestileerd of meer overeenkomstig de werkelijkheid. Je kunt ook bloemen borduren die je zelf bedenkt.

Natuur
Trouwens, waarom zou je per se uit de tuin ideeën opdoen? Figuren doorstikken op een stuk stof kan een heel leuke kussenhoes opleveren. Toch zijn de meeste voorbeelden in het maakt ernaast ziet, ontdek je meteen de gelijkenis. Zonder die foto blijft het borduurwerk mooi, maar is het soms wat moeilijker om uit te vinden wat het eigenlijk voorstelt. "De kunst van het borduren" geeft echt talloze mogelijkheden en die zijn dan tot in de puntjes uitgewerkt. Stap voor stap lees en zie je hoe het voorbeeld wordt tot een verrassend mooi borduurwerk. Als je het boek doorkijkt krijg je zin om meteen naald en draad (of de naaimachine) en borduurstof ter hand te nemen en iets te fabriceren, al was het maar een proefgevalletje of namaak van wat in het boek staat.

Boeket
Ook leuk is de techniek om 'losse' bloemen te maken (met ijzerdraad en stof) en die in een vaas te zetten. Een zelf gemaakt kunstboeketje. Dat kun je precies maken in de kleuren die in je helder uiteen. "De kunst van het borduren" geeft natuurlijk aan hoe je een werkstuk moet afwerken. Tenslotte hang je niet zomaar een lap aan de wand. Eigen werk heeft recht op een perfecte afwerking. Een kostelijk boek voor creatieve geesten, alleen al om te lezen en te bekijken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.