+ Meer informatie

Prachtige wenskaarten maakt u zelf

3 minuten leestijd

Wenskaarten borduren kan ook zonder kruissteekjes te gebruiken. Het gaat in principe net zoals we vroeger op de kleuterschool deden: gaatjes in de kaart prikken en daardoorheen de draden borduren. Maar nu is het resultaat verfijnder!

Steken
Steelsteek: begin bij het eerste gaatje van achteren naar voren en steek de naald in het derde gat weer naar achteren. Ga naar het tweede gaatje, voor langs naar het vierde, enz.
Vuisteek: Deze wordt geborduurd tussen twee hoeklijnen of langs een gebogen lijn. Bij de hoeklijn steeds van de ene naar de andere werken: van A-1 naar B-11, van B10 naar A-2, van A-3 naar B-9 enz. Gebogen lijn: Steek van achter in nummer 1, voor langs naar 9 en aan de achterkant naar 10. Ga aan de voorkant naar 2, via de achterkant naar 3, enz. De dikte van de lijn bepaal je zelf: Als je van 1 naar 10 gaat krijg je een dikkere ring dan wanneer je van 1 naar 5 gaat.
Vlechtsteek: Grote kruissteek over vier gaatjes, waarbij de steken beurtelings van links naar rechts over elkaar komen te liggen. Begin altijd in de punt. Ga aan de voorkant naar het 4e gaatje links. Steek achter recht over naar 4 rechts en ga voorlangs weer naar 1. steek nu achterlangs links in het 2e gaatje en ga voor naar het 5e rechts. Dan aan de achterkant oversteken naar 5 links en voor naar het 2e van rechts. Enz.
Zigzagsteek: Steek de naald in het eerste gaatje van een lijn van achteren naar voren en maak een steek naar het eerste gaatje van de tegenoverliggende lijn. Ga achterlangs naar het tweede gaatje van deze lijn en dan voorlangs weer naar het eerste gaatje van de andere lijn. Achterlangs naar het tweede gaatje van deze lijn, voor langs terug naar 2 van de andere lijn, enz.

Hart
Voor de passe-partout in de vorm van een hart is de vlechtsteek gebruikt. Begin bovenin. Borduur vervolgens de ringen op de juiste plaats met de vuisteek van 1 naar 4, enz. Zoek nu een bijpassend lapje met bloemmotiefje dat mooi in het hart past. Lukt dit niet, gebruik dan losse bloemetjes en blaadjes en rangschik deze later in een passende vorm (zie afb.). Strijk Vliesofix achter het gekozen stofje en knip er het motiefje of de kleine bloemetjes uit (zie afb.). Strijk ze vervolgens op de goede plek in het hart

Wieg
Borduur eerst alle dubbele lijnen met de zigzagsteek. Dan de dubbele lijnen van de linten en de poten met een steelsteek afwerken. De rest van de wieg met een enkele lijn afwerken, zie de afbeelding voor de juiste lijnen. Breng nu met lange steken het rasterwerk op het hemeltje en de wiegbak aan. Voor het dekje gebruikt u een zigzagsteek en het kantje van het hemeltje wordt geborduurd met de vuisteek van 1 naar 5, van 6 naar 2, enz.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.