+ Meer informatie

Deel aaw-uitkeringen per 1 juli beëindigd

Compensatie van gevolgen onzeker

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De bedrijfsverenigingen sturen nog voor 1 april aan 8700 gehuwde vrouwen en enkele honderden mannen bericht dat hun uitkering op grond van de Algemene arbeidsongeschiktheidswet (aaw) per 1 juli zal worden beëindigd. Deze mensen zijn dan aangewezen op de bijstand. Staatssecretaris Ter Veld wil bekijken of het mogelijk is de gevolgen van de maatregel enigszins te verlichten.

Bijna 9000 mannen en vrouwen worden het slachtoffer van het aanscherpen van de eis in de aaw dat mensen die een beroep op deze wet doen alleen voor een uitkering in aanmerking komen indien zij kunnen aantonen dat zij in de periode vóór de arbeidsongeschiktheid betaald werk hebben verricht. Kunnen zij dat niet, dan zijn zij op de bijstand aangewezen. PvdA en CDA staan achter de maatregel.

Ter Veld wil wel bekijken of het mogelijk is de pijn te verlichten door een compenserende maatregel te nemen. De pijn zit onder meer in het feit dat in de aaw niet de bepaling is opgenomen dat eerst eigen vermogen 'opgegeten' moet worden. In de Algemene bijstandswet staat wel zo'n bepaling. Het kabinet moet echter nog vergaderen over eventuele compensatie.

De staatssecretaris jliet zich gisteren tijdens een inderhaast door D66 aangevraagd spoeddebat niet overtuigen dat het beter is om nog even te wachten met het stopzetten van de desbetreffende aaw-uitkeringen. D66, Groen Links en ook de VVD vinden dat het onbehoorlijk is om een brief te sturen met de mededeling dat de uitkering beëindigd zal worden en tegelijkertijd toch een sprankje hoop levend te houden door te gaan kijken of er compensatie geboden kan worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.