+ Meer informatie

Britse landbouw zit in diepe crisis

Inkomen boeren daalt met 90 procent

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse landbouw verkeert in een diepe crisis. De inkomens van de Britse boeren zijn in vijf jaar met 90 procent gedaald. Ze bevinden zich nu op het niveau van de jaren '30. De boeren willen meer steun van de regering.

Een rapport van het accountants- en consultancyconcern Deloitte & Touche schetst een weinig florissant beeld van het leven op het Britse platteland. Het gemiddelde boerenbedrijf met 200 hectare land verdiende vijf jaar geleden nog 80.000 pond (299.600 gulden). Dit jaar zullen de inkomsten slechts 8000 pond (29.960 gulden) zijn. Volgend jaar duikt de boer voor 4000 pond (14.980 gulden) in het rood.

Minister Quin van Landbouw verklaarde dat de cijfers de regering verontrusten. Volgens haar luistert de regering niet alleen naar de boeren, maar doet ze ook iets voor hen. Zij wees daarbij op de steun die melkveehouders van Londen hadden gekregen.

De crisis in de landbouw is het gevolg van het hoge pond, de sterk gestegen brandstofprijzen en de lage prijzen die de agrariërs krijgen voor hun producten. Voor graan kregen de boeren vijf jaar geleden nog 120 pond per ton, nu ontvangen ze maar 58 pond per ton. De kunstmestprijs ging in een jaar van 85 pond per ton naar 120 pond. De rode diesel kostte een jaar geleden nog 12 pence per liter, nu is dat 23 pence.

Stoppen

Deloitte & Touche vreest dat veel boeren de crisis niet zullen overleven. Ze zullen gedwongen worden te stoppen. "De komende winter zal erg moeilijk zijn voor veel boerengezinnen", aldus een onderzoeker van Deloitte & Touche.

Het rapport gaat ook in op de gevolgen van de crisis voor de agribusiness. In de aan de landbouw verwante industrie en activiteiten zijn het afgelopen jaar 22.000 banen verdwenen.

Uit het rapport blijkt dat de boeren hun best doen om efficiënt te werken en andere niet-agrarische activiteiten te starten. Hiervoor hebben de boeren geld nodig en banken zijn niet bereid hun dat te lenen.

Deloitte & Touche ziet een toekomst weggelegd voor heel grote boerderijen en heel kleine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.