+ Meer informatie

Jarig Unicef ontzenuwt ,,mythes"

2 minuten leestijd

,,Gevaarlijke vormen van kinderarbeid moeten zo snel mogelijk worden uitgebannen", aldus Carol Bellamy. De algemeen directeur van Unicef presenteert vandaag in New York het jaarrapport van de organisatie. Het kinderfonds van de Verenigde Naties komt met een ,,stappenplan" om een einde te maken aan de economische uitbuiting van kinderen en ,,ontzenuwt hardnekkige mythes over kinderarbeid".

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat het VN-kinderfonds werd opgericht. Volgens een woordvoerster van Unicef gaat de organisatie in de toekomst het accent leggen op bestrijding van allerlei vormen van uitbuiting.

Onder misbruik vallen zaken als kinderarbeid en seksuele exploitatie. Unicef richt zich daarbij op de uitgangspunten van het beleid zoals verwoord tijdens de Conventie van de rechten van het Kind in 1989. Slechts zes landen moeten het verdrag nog ratificeren.

In het jaarrapport bestrijdt Unicef ,,vier mythes die de discussie over kinderarbeid vertroebelen". Volgens de organisatie is het een misverstand dat het verschijnsel alleen voorkomt in ontwikkelingslanden en pas kan worden uitgebannen als er geen armoede meer bestaat. Een andere ,,mythe" is dat kinderarbeid vooral voorkomt in de exportindustrie - het Pakistaanse kind dat wedstrijdballen maakt voor voetbalclubs in het Westen. Bovendien heerst de gedachte dat alleen sancties en boycots een einde kunnen maken aan deze vorm van misbruik. Onterecht, volgens Unicef.

In "De toestand van kinderen in de wereld 1997" stelt Unicef een stappenplan voor dat een einde moet maken aan kinderarbeid. Extreme vormen van kinderarbeid moeten worden uitgebannen. Basisonderwijs moet verplicht en gratis zijn. Ook streeft het kinderfonds naar een betere wettelijke bescherming van kinderen.

Verder draagt volgens de organisatie een verplichte geboorteregistratie bij tot betere waarborgen van de rechten van het kind. Onderzoek naar kinderarbeid moet worden gestimuleerd en tot slot dienen ondernemingen bij hun inkoopbeleid producten van kinderarbeid te weren.

Harde gegevens over het aantal kindwerkers zijn niet voorhanden. Een recent overzicht van de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) schat dat zeker 73 miljoenen kinderen in de leeftijd van tien tot veertien jaar tot die groep behoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.