+ Meer informatie

Schermutselingen op Cyprus duren voort

GENÈVE-OVERLEG MOEIZAAM

3 minuten leestijd

NICOSIA — Na drie dagen van rust is het bestand op Cyprus weer verstoord door het dreunen van artillerie maar ondanks dat heeft de Cyprische regering 13 Turkse krijgsgevangenen in vrijheid gesteld en zijn de GrieksCypriotische troepen begonnen zich uit een aantal TurksCypriotische dorpen terug te trekken. In Geneve zijn de ministers van buitenlandse zaken van Griekenland, Turkije en Engeland opnieuw bijeen geweest voor hun onderhandelingen over de vredesformule voor het eiland. Een Turkse woordvoerder zei dat enige vooruitgang in de besprekingen is geboekt, maar gaf geen verdere bijzonderheden.

Het artilleriegevecht scheen plaats te vinden in de Kyrenia bergen, op ongeveer 15 km ten noorden van Nicosia, waar de Turlcse invasietroepen tot verleden week donderdag felle gevechten hebben geleverd met de Cyprische nationale garde. Ntch de Turkse, noch de Cypriotische autoriteiten leverden onmiddellijk commentaar op de hernieuwing van de strijd in het gebied en van de zijde van de vredesmacht van de Verenigde Naties op het eiland werden evenmin bekendmakingen over het incident gedaan.

GEVANGENEN

Ongeveer op het zelfde moment dat het incident in de Kyrenia bergen plaats vond, stelde de Cyprische regering 13 Turkse krijgsgevangenen in vrijheid, de eersten sinds Turkije op 20 juli het eiland binnenviel. Afgelopen vrijdag hebben de Turicse troepen vijf Cyprische krijgsgevangenen vrijgelaten.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties in Nicosia verklaarde dat de Grieks-Cypriotische troepen begonnen zijn zich terug te trekken uit de Turks-Cyprische enclaves die zij na de Turkse invasie hebben bezet. Op grond van de bestandsovereenkomst die op 30 juni werd ondertekend door Griekenland. Turkije en Engeland, zijn de Grieks-Cypriotische troepen verplicht zich terug te trekken uit alle Turkse enclaves.

SAMSON

De voormalige Cyprische president Nikos Sampson is zaterdag naar Cyprus vertrcJcken. Hij is vijf dagen in Athene geweest. Sampstn kreeg bescherming van de Griekse politie. Hij reisde met het passagiersschip Adonis. Sampson is negen dagen president van Cyprum geweest, na de afzetting van Aartsbisschop Makarios die heeft geleid tot de Turkse invasie.

OVERLEG

Het heeft er de schijn van dat met name Turkije aanstuurt op een buigen of barsten van het Geneve overleg en dat de Amerikaanse regering onder zijn nieuwe president Geraid Ford een belangrijke vuurproef wacht. Naar verluidt tracht de Verenigde Staten in Ankara diplomatiek te interveniëren om een dreiging van nieuwe gevechten op Cyprus, en daarmee, een hernieuwde kans op directe vijandelijkheden tussen Griekenland en Turkije, af te wenden.

De eigenlijke conferentie tussen de ministers van buitenlandse zaken van de drie landen die zich garant hebben gesteld voor de onafhankelijkheid van het eiland, Griekenland, Turkije en Groot Brittannië - kwam op het weekeinde nagenoeg tot stilstand omdat de Turkse minister Turan Gunes het resultaat wenste af te wachten van een kabinetsvergadering in Ankara en overleg in de Turkse nationale veiligheidsraad. Nadat hij daarvan op de hoogte was gebracht trok Gunes zich terug met de Amerikaanse waarnemer bij het Geneefse overleg, onderminister van buitenlandse zaken Arthur Hartman. Daarna had Gunes een onderhoud met zijn Britse ambtgenoot James Callaghan, die officieus een bemiddelaarsfunktie vervult. Over het besprokene is nog niets bekend gemaakt.

Ook in Athene kwamen de politieke en militaire kopstukken bijeen, eveneens zonder dat er na afloop bijzonderheden bekend werden. Volgens onbevestigde berichten zou het Griekse opperbevel echter last hebben gegeven tot beperkte troepenbewegingen in het grensgebied met Turkije.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.