+ Meer informatie

Aardgas

3 minuten leestijd

Onlangs berichtte het RD iets over de levering van aardgas uit Rusland. Maar is dat wel hetzelfde? Hoe zijn de calorische waarden? Krijgen wij dat gas straks zuiver of gaat men het mengen met Nederlands gas?

Antwoord — Ons aardgas zoals het uit Slochteren komt heeft een calorische waarde van 8400 kcal. Het Russische varieert omdat er allerlei velden (vindplaatsen) zijn, maar het veld dat men op het oog heeft om via buisleidingen naar W-Europa te pompen heeft de hoge waarde van 9200 kcal. Dat zal dus wel mengen worden om onze aan Slochteren aangepaste apparatuur niet te vernielen. Echter, ook wat men op de Noordzee heeft aangeboord zit hoog: rond de 9000 kcal. Dat zou dus ook gemengd moeten worden. Intussen weet niemand precies hoelang Slochteren het uithoudt. Het zou wel eens erg mee kunnen vallen, zeggen de deskundigen. Bij de koop van een auto kan de gO' ragehoitder 18% BTW aftrekken. ting. Om tegemoet te komen aari een onredelijkheid in de zgn. ruilhandel is het toegestaan, dat, ingeval van levering van een roerend goed tegen inruil van een goed van dezelfde soort, de waarde van het ingeruilde goed niet in de voor de BTW belaste vergoeding te begrijpen. In dat geval wordt 18% over de netto vergoeding berekend. De vergoeding is het totale netto bedrag dat voor het geleverde goed in rekening wordt gebracht, de BTW daaronder niet begrepen. De auto van ƒ 12.000,kost dan netto 100/118 x ƒ 12.000,- = ƒ 10.169,50. De nota kan er dan als volgt uit zien:

netto prijs nieuwe auto ƒ 10.169,50 af: inruil 100/118 x ƒ 5.000,-/4.237,30 netto bedrag van de vergoeding ƒ 5.932,20 18% omzetbelasting) 1.067,80

totaal bij te betalen ƒ 7.000,Met andere woorden, het antwoord op uw vraag had kunnen zijn: ja, dat is juist. •AM 29'

Vanmorgen heeft mr. P. van Vollenhoven in het Doelencomplex te Rotterdam de Nationale postzegeltentoonstelling 1981 officieel geopend, waarna deze van 13.00 uur af voor bezoekers is opengesteld.

Er valt voor verzamelaars zeer veel te zien op deze expositie, welke is georganiseerd ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de Rotterdamse philatelistenvereniging. Er zijn 40 verzamelingen van Nederland en vroegere Koninkrijksgebieden, een grote variatie vanaf 1852 tot en met de laatste automaatboekjes toe. De 55 verzamelingen buiten Nederland omvatten landen en gebieden over de gehele wereld. Hoezeer de belangstelling voor de postgeschiedenis is toegenomen, wordt bewezen door 47 posthistorische verzamelingen. Vanaf oude Nederlandse brieven via de post onder keizer Frans-Jozef van Oostenrijk, zijn oude Engelse stempels, hoefijzerstempels tot brieven uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlogen hier te bewonderen.

Naast 32 thematische en 23 jeu^dverzamelingen is er een belangrijke inzending van het postmuseum. Zoals bekend, worden de bijzondere enveloppen gestempeld met de oorspronkelijke femeentewapens van Charlois, Delfsaven en Kralingen. In Wenen is deze week de grote internationale wereldtentoonstelling gehouden, die door verzamelaars uit tal van landen is bezocht. Verscheidene landen hebben, evenals Oostenrijk zelf, speciale zegels uitgegeven.

Het buuriand Hongarije heeft een blok met vier zegels laten drukken (80 x 60 mm, zegelgrootte 30 x 22,5 mm).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.