+ Meer informatie

Seksschandalen teisteren RK-Kerk van Canada

Tongen komen los, kerk kiest openheid

1 minuut leestijd

OTTAWA (AFP) - Seksueel misbruik van kinderen en jongeren door priesters en religieuzen, een bisschop beschuldigd van verkrachtingen: de onthullingen volgen elkaar in Canada snel op en dwingen de Rooms-Katholieke Kerk in dit land tot een schuldbelijdenis.

Een kerkelijke functionaris verzuchtte dat de kerk door een diep dal moet, maar „het oprechte verlangen heeft dat de waarheid boven tafel komt". De golf van schandalen kwam drie jaar geleden op gang. Het eerste schandaal speelde op New Foundland, waar James Hickey tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld nadat hij schuldig was bevonden aan ongeveer twintig schendingen van de eerbaarheid. Elf andere geestelijken zijn de afgelopen twee jaar op New Foundland in staat van beschuldigd gesteld wegens ontucht, meestal met koorknapen.

Tongen los

Als gevolg van de gebeurtenissen op New Foundland kwamen elders de tongen los en hebben ook andere slachtoffers het aangedurfd te gaan praten. Zelfs zozeer, dat een golf van schandalen nu heel Canada overspoelt. De seksschandalen hebben ook de leiding van de Canadese RK-Kerk bereikt.

De Canadese kerk heeft in reactie op de golf van schandalen gekozen voor openheid. De bisschoppen werken met Justitie samen en hebben een commissie van geestelijken en deskundigen ingesteld die moet nadenken over mogelijkheden om slachtoffers van aanrandingen en de priesters die zich aan ontucht hebben schuldig gemaakt, te helpen. De commissie moet ook aanbevelingen doen voor betere seksuele voorlichting aan priesterstudenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.