+ Meer informatie

Synode sprak over 'Zo op zondag'

2 minuten leestijd

Het televisieprogramma 'Zo op zondag' van de IKON over en voor homoseksuelen in Nederland heeft bij leden van de gereformeerde synode gemengde gevoelens opgeroepen. Diaken H.M. Beentjes had zich gestoord aan de perversiteit in enkele onderdelen van dit programma. "Wat je wint aan begrip voor homoseksuelen verlies je door het tonen van beelden die je ook niet zou laten zien als het om heteroseksuelen gaat', aldus de diaken, die steun kreeg van enkele andere synodeleden. Zij kwamen aan het woord tijdens de tweejaarlijkse bespreking van het rapport over de werkzaamheden van de IKON, maar zoals vaak blijken actuele IKON-programma's eerder een punt van gesprek dan grotere beleidslijnen. Dr. M. Brinkman, gereformeerd lid van het IKON-bestuur zei begrip te hebben voor de kritiek. "Homoseksualiteit is echter een maatschappelijk fenomeen, waar de kerk ook mee te maken heeft. Maar hoe kun je spreken over homoseksualiteit zonder de erotische kant ervan te belichten?", zo vroeg hij zich af.

Marge

Uit het rapport van de IKONdeputaten was de synode gebleken dat IKON-radioprogramma's steeds meer naar de marge worden geschoven. De synode sprak daarom uit dat 'het de taakuitoefening van de kerkelijke zendgemachtigden niet ten goede komt dat het Commissariaat voor de Media ten aanzien van de zenderindeling beslissingen neemt die ingrijpen in de programmavrijheid van de kerken'. IKON-directeur dr. R.L. Haan stemde in met deze uitspraak, maar raadde de synode af hierover nu al brieven naar het commissariaat of de minister voor WVC te sturen. Hij ging liever zelf nog even aan de onderhandelingstafel met de beleidsmakers zitten.

Twee jaar geleden maakte de synode zich druk over opvattingen van radiopastor Hans Stolp met betrekking tot het bestaan van engelen. Nu kon dr. Brinkman mededelen dat ds. Stolp afziet van een herdruk van zijn boek, omdat hij niet langer achter zijn eigen opvattingen staat. Wel constateerde Brinkman dat wat enkele jaren geleden nog nauwelijks aan de orde was nu actueel is in de samenleving. Hij verwees onder andere naar studies die ook binnen de GKN zijn gestart over het verschijnsel 'New Age'.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.