+ Meer informatie

,,Positie OPEC wordt sterker dan ooit"

Ontdekking grote olievelden onwaarschijnlijk

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR) - Het is onwaarscliijnlijk dat er op de wereld nog zeer grote olievelden worden ontdekt. Dat betekent dat de positie van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) in de toekomst sterker zal worden dan ooit omdat er vooral in Midden-Oosten nog grote reserves zijn. Dit is de conclusie van een studie van het Amerikaanse overheidsbureau Geological Survey.

I Studies van de instelling hebben uitgewezen dat er vrijwel zeker geen onontdekte velden zijn met een winbare reserve van twintig miljard vaten (van 159 liter) of meer. Daarmee wordt de theorie ondergraven dat hogere olieprijzen er voor zullen zorgen dat steeds weer nieuwe vondsten worden gedaan omdat de exploratie en produktie rendabeler worden.

Doordat de produktie in bij voorbeeld de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie afneemt, zullen producenten buiten de OPEC onvoldoende olie kunnen leveren en krijgt het oliekartel opnieuw een dominerende marktpositie. De produktie van de OPEC bereikte in 1973 en 1979 een hoogtepunt van 32 miljoen vaten per dag en vertegenwoordigde in de tussenliggende periode van zes jaar 55 procent van het wereldtotaal.

Na de scherpe prijsstijging in 1979 zakte de vraag naar OPEC-olie in. Daarvoor in de plaats kwam olie uit bij voorbeeld Alaska en de Noordzee, waar de winning tot dan toe niet rendabel was. Het aandeel van de OPEC in het wereldverbruik bedraagt nu nog maar 33 procent.

De Amerikaanse deskundigen voorspellen dat de OPEC-produktie in het jaar 2010 kan zijn toegenomen tot 43 miljoen vaten per dag, afhankelijk van de mate waarin de winning elders afneemt. Het produktieniveau van het kartel zal dan tenminste op 38 miljoen vaten liggen. Uitgaande van een bescheiden groei van de vraag met 2 procent verwachten de onderzoekers dat het OPEC-aandeel in de wereldproduktie al in 1998 zal zijn toegenomen tot 50 procent.

Aardgas

Het belangrijkste alternatief voor olie is volgens de studie aardgas. De reserves daarvan zijn ongeveer even groot als de olievoorraden, maar de produktie is slechts half zo groot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.