+ Meer informatie

Eigen bijdrage nodig voor 150 geneesmiddelen

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Zoals de zaken er nu uitzien, zullen ziekenfondsverzekerden na de invoering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem

(GVS) op 1 juli voor ongeveer preparaten moeten bijbetalen. 150

De apothekersorganisatie KNMP heeft dit berekend aan de hand van nieuwe prijsopgaven, die de fabrikanten en leveranciers met het oog op de invoering van het GVS tot 13 mei konden doen. Het aantal lag aanvankelijk veel hoger. Maar volgens het hoofd van het bureau tarieven van de KNMP, H. M. R. Mulder, zijn er nu tussen de 600 en 800 geneesmiddelen die eerst ook boven de vergoedingslimiet zaten, afgevallen. De betrokken fabrikanten en importeurs hebben de prijzen verlaagd, bepaalde verpakkingen uit de handel genomen of (vooral oudere) geneesmiddelen helemaal van de markt gehaald.

Bij de 150 geneesmiddelen waarvoor ziekenfondsverzekerden het verschil tussen de vergoedingslimiet en de werkelijke prijs wèl zelf zullen moeten betalen, springt er volgens Mulder niet één bepaalde groep uit. Bijna alle ruim zestig belangrijke leveranciers hebben wel ergens een of meer artikelen waarvoor moet worden bijbetaald. Ook in iedere „cluster" (groep geneesmiddelen voor een bepaalde aandoening) zit er wel een. Over het algemeen zijn er voor de dure middelen vervangende preparaten, waarvoor niet hoeft te worden bijbetaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.