+ Meer informatie

Militaire hulpactie voor Koerden kost 88 miljoen

Manschappen vertrekken deze week

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kosten van de Nederlandse militaire hulpactie voor de Koerdische vluchtelingen bedragen voor de geplande vier maanden 88,1 miljoen gulden. Dit hebben de ministers van defensie en buitenlandse zaken en voor ontwikkelingssamenwerking. Ter Beek, Van den Broek en Pronk, de Tweede Kamer gisteren meegedeeld.

Het bedrag van ruim 88 miljoen omvat alleen de extra kosten en niet de normale kostenposten zoals salarissen. De eenmalige kosten van het uitzenden van circa duizend mariniers en landmacht-militairen zijn 29,7 miljoen gulden, de extra personele en materiële uitgaven bedragen 11,6 miljoen gulden per maand, los van maandelijks 3 miljoen voor medicamenten. Onder de eenmalige kosten vallen de uitgaven voor tenten, dekens en transport. De voedselvoorziening in de vluchtelingenkampen in Noord-Irak wordt verzorgd door de Verenigde Staten.

Ontwikkelingssamenwerking betaalt 20 miljoen gulden van de eenmalige kosten. De Europese Gemeenschap stelt 4,2 miljoen gulden ter beschikking voor tenten, denkens, medische apparatuur en medicamenten (De EG heeft, zoals bekend, 8 april besloten op de begroting een bedrag van ongeveer 230 miljoen uit te trekken voor hulp aan de Koerden). Het bedrag van 11,6 miljoen gulden per maand komt ten laste van Defensie, ook de overige kosten van circa 17,5 miljoen worden door Defensie gedragen.

Tenten

Gisteren zijn ongeveer 200 militairen naar het Turks-Iraakse grensgebied vertrokken en vandaag is een ongeveer even grote groep vertrokken. Zij maken deel uit van het speciaal geformeerde 11e Geniehulpbataljon, dat zal meehelpen bij het opzetten van tien kampen voor in totaal 200.000 Koerdische vluchtelingen. De militairen nemen ruim 600 ton aan goederen mee, waaronder bijna honderd voertuigen, 1500 tenten en 10.000 slaapzakken en dekens. De militairen vliegen naar de KoerdischTurkse stad Diyarbakir en gaan vandaar met vrachtwagens naar Zakho in Noord-lrak.

Het 11e Geniehulpbataljon komt onder Brits commando. De Verenigde Staten coördineren de hele actie vanuit de Turkse luchtbasis Incirlik.

De laatste groep van ongeveer 200 Nederlandse militairen, voor een groot deel geneeskundige troepen, vertrekt zaterdagmiddag naar NoordIrak, zo heeft Defensievoorlichting meegedeeld. der Voort had straffen van twee tot acht jaar cel geëist. De vier Turken ontvoerden 6 januari in Den Haag de croupier S. Bagci, om hem vervolgens vijf dagen in Velsen-Noord in gijzeling te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.