+ Meer informatie

„Juist gemeente kan democratie versterken"

Hermans geïnstalleerd als burgemeester Zwolle

2 minuten leestijd

ZWOLLE - „Meer dan ooit speelt in de Nederlandse democratie de lange-termijnpolitiek een overheersende rol. De huidige generatie moet vaak forse (financiële) offers brengen, terwijl de resultaten pas in volgende generaties zichtbaar worden. Juist omdat de gemeente vaak de enige overheid is waarmee de burgers direct in aanraking komen, liggen daar goede kansen om de democratie te versterken".

Dat zei drs. L. M. L. H. A. Hermans gisteren bij zijn installatie als burgemeester van Zwolle. Hij pleitte voor een omslag in het denken en handelen van gemeentebestuurders. „Burgers zien geen grote politieke verschillen meer tussen de partijen, maar wel de kosten op korte termijn. Juist voor gemeentebestuurders liggen hier belangrijke taken om het lange-termijnbeleid naar de burgers toe te vertalen", aldus de nieuwe burgemeester, die vond dat het vertrouwen van de burger in de overheid vergroot moet worden door een klantvriendelijker opstelling.

De 39-jarige Hermans was het niet eens met zijn collega E. Nijpels in Breda, die recent pleitte voor een vierde bestuurslaag naast Rijk, provincie en gemeente. „Ik meen niet dat die er moet komen. Er is veeleer een heroriëntatie nodig van de bestuurlijke organisatie, zodat er per beleidsterrein slechts drie bestuurslagen zijn, inclusief Brussel". Volgens Hermans moet het lokale bestuur een essentiële rol blijven spelen „om beleid op maat mogelijk te maken".

Vrijwillig

De nieuwe burgemeester, die dertien jaar Tweede-Kamerlid voor de WD is geweest, benadrukte het belang van samenwerking tussen de gemeenten onderling. Als voorbeeld noemde hij de komende vorming van politieregio's. „Bij onvoldoende samenwerking vrees ik dat de gemeentebesturen definitief hun directe betrokkenheid bij het politiegebeuren verliezen aan een meer centraal opgezette organisatie". Hermans vond overigens dat die samenwerking op basis van vrijwilligheid moet plaatsvinden, omdat „anders de neiging om van bovenaf zaken op te leggen het resultaat zal zijn".

Hermans werd in zijn ambt geïnstalleerd door loco-burgemeester mr. E. ScHaftenaar, die hem de ambtsketen omhing en de voorzittershamer overhandigde. Schaftenaar wees erop dat de nieuwe burgemeester straks de leiding krijgt over een regionaal politiekorps met 800 mensen. „U kennende, denk ik dat u die uitdaging met verve zult aangaan en een inspirerend voorbeeld zult zijn".

Hermans werd verder toegesproken door gemeentesecretaris drs. W. J. Sleddering, de nestor van de raad, G. van der Brug, mr. F. Bolkestein (WD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer), de Kampense burgemeester H. C. Kleemans en de burgemeester van het Duitse Lünen, dat al 27 jaar partnerstad van Zwolle is. Bij de installatie waren veel Haagse politici aanwezig, onder wie Tweede-Kamervoorzitter W. J. Deetman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.