+ Meer informatie

Le Pen boos over demonstratie op Antillen

2 minuten leestijd

PARIJS — Het bezoek van de Franse uiterst rechtse politicus Jean-Marie Le Pen aan de Antillen, als hoofd van een delegatie rechtse Europese afgevaardigden, Is gisteren volledig mislukt, nadat betogers de aankomst van hun vliegtuig verhinderden.

Le Pen keerde in Parijs terug zonder zijn programma te hebben kunnen afvi?erken. Hij was daarover woedend. „Het is een schandaal dat een kandidaat voor de (Franse) presidentsverkiezingen de Franse overzeese gebiedsdelen niet kan bezoeken", verklaarde hij bij aankomst. Volgens Le Pen had de politie op Martinique en Guadeloupe „geen bevel gekregen in te grijpen" bij de demonstratie tegen zijn bezoek.

Het vliegtuig van Le Pen kon zondagavond jiiet landen in Fort-deFrance op Martinique, omdat betogers tegen de uiterst rechtse politicus de landingsbaan hadden bezet. Daarop weigerde Le Pen zelf door te reizen naar Pointe-è-Pitre op Guadeloupe wegens „veiligheidsredenen". Dit omdat ook daar betogers het vliegveld waren binnengedrongen. De politicus besloqt ten slotte ook maar het bezoek aan Frans-Guyana af te gelasten. De voorzitter van het Nationaal Front was bovendien al tijdens de vlucht met een lijnvliegtuig naar Martinique beledigd door andere passagiers. De demonstranten op de Antilliaanse eilanden, waar de bevolking voor het merendeel zwart is, beschuldigden Le Pen van „racistische" ideeën. Ze reageerden op een oproep van talloze politieke partijen en linkse vakbonden om te betogen.

De eerste secretaris van de Franse socialistische partij, Lionel Jospin, die zich solidair verklaarde met de beweegredenen van de demonstranten, verweet de Franse regering „de vrijheid van beweging en orde niet te hebben gewaarborgd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.