Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De geur van zelfgebakken brood en koek in de keuken...

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

De geur van zelfgebakken brood en koek in de keuken...

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Heerlijk, zo'n zelfgemaakte stol bij ontbijt of broodmaaltijd. Bij de koffie smaakt zo'n plak trouwens ook wel! "Kerstkransjes" (zo heten die koekjes nu eenmaal) kunt u eveneens zelf bakken.

Ingrediënten voor 2 stollen:
100 g sukade, 100 g oranjesnippers
100g rozijnen, 1 kg bloem 6 eetl. rum (of lauw water)
80 g verse of 2 zakjes gedroogde gist
250 g kristalsuiker, 1/4 l melk
flinke snuf zout, kardemom, piment en gemalen foelie
400 g boter op kamertemperatuur
Om te bestrijken: 100 g boter
Om te bestuiven: 50-60 g poedersuiker bloem om mee uit te rollen en te vormen
Boter of bakpapier voor de bakplaat

Tip: Om te zorgen dat de stollen goed in model blijven, kunt u er een ring van dubbelgevouwen aluminumfolie omheen leggen. Vouw daarvoor een lang stuk aluminiumfolie enkele keren dubbel, zodat het een stevige reep wordt. Leg deze om de gevormde, gerezen stol. Zet de uiteinden aan elkaar vast met paperclips. De stollen moeten in ieder geval 14 dagen, liever nog 3 weken rusten, voor ze kunnen worden aangesneden. Hak de sukade en de oranjesnippers fijn en doe ze met de rozijnen in een schaal. Sprenkel de rum (of het water) erover en laat het mengsel afgedekt intrekken, tot het deeg is gerezen.
Doe de bloem in een grote mengkom. Maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de gist erin of strooi de droge gist erin en strooi er 1 eetlepel van de suiker over Verwarm de melk tot lauw. Giet ongeveer een derde ervan in het kuiltje. Roer de gist, de suiker en een beetje bloem van de rand door de melk, tot de gist is opgelost. Laat het zetsel afgedekt ca. 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Doe de overige suiker, de rest van de lauwe melk en de specerijen bij het mengsel in de schaal. Verdeel de boter in stukjes bovenop en meng alles met de deeghaken van de elektrische mixer (of in de keukenmachine) door elkaar, tot het een soepel deeg is. Blijf het deeg kneden tot het blazen trekt en van de rand van de schaal loslaat. Dek de schaal af met een doek en laat het deeg op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.
Leg het deeg op het met bloem bestoven werkvlak en druk het iets plat Strooi de geweekte vruchten erop en kneed ze met de hand door het deeg. Vet een bakplaat in of bekleed hem met het bakpapier Verdeel het deeg in twee porties. Rol elk stuk een beetje platter met een deegroller Sla dan een kant van elke deeglap tot net iets over het midden, zodat de typische vorm van een stol ontstaat. Leg de stollen op de bakplaat en laat ze weer ongeveer 2 uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C (gas: stand 3). Schuif de bakplaat onder in de oven en laat de broden ongeveer 1 uur bakken.
Laat intussen de boter smelten. Bestrijk de stollen als ze gaar zijn direct met de boter, herhaal dat tijdens het afkoelen enkele keren. Bestuif ze als ze zijn afgekoeld met dik poedersuiker. Bewaar ze goed verpakt op een koele plaats.

Kerstkransjes

Ingrediënten voor ca. 40 stuks:
250 g bloem, 125 g witte basterdsuiker
mespunt zout, 1 theel. geraspte citroenschil
180g harde boter of margarine
Voor de garnering: 1 ei, 1 eetl. water 50 g geschaafde amandelen
boter of bakpapier voor de bakplaat bloem voor het uitrollen

Maak op het werkvlak een bergje van de bloem met de basterdsuiker, het zout en de citroenschil. Verdeel de boter in stukjes rondom. Snijd boter met een groot mes door het bloemmengsel en kneed dan vlug met een koele hand een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minstens 1 uur in de koelkast Verwarm de oven voor op 175°C. Bereid een bakplaat voor. Rol het deeg op het met bloem bestoven werkvlak circa 1/2 cm dik uit Steek met een rond gekarteld uitsteekvormpje rondjes uit de deeglap en steek er in het midden met een appelboor een rondje uit Kneed resten deeg weer bij elkaar en rol het opnieuw uit Klop het ei los met het water en bestrijk de kransjes ermee. Bestrooi ze met de geschaafde amandelen. Leg de kransjes op de bakplaat Bak ze in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 december 1992

Terdege | 84 Pagina's

De geur van zelfgebakken brood en koek in de keuken...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 december 1992

Terdege | 84 Pagina's