+ Meer informatie

Droogbloemen kweken is dubbel plezier

Bloemen en planten

3 minuten leestijd

Een hobby waar men tweemaal plezier van heeft, is het zelf zaaien van droogbloemen. Eerst al het zaaien en opkweken en dan later de oogst en het drogen, nog later weer het opmaken van een mooie vaas of pot met bloemen van eigen teelt.

Steeds meer in, het ophangen van bosjes gedroogde boemen of het opmaken van allerhande vaaswerk met gedroogde bloemen of plantedelen. Zelf zaaien en kweken is heel mooi, maar ook veel verschillende wilde planten of stengels ervan lenen zich er goed voor. Goed gedroogde stengels van bijv. wilde zuring en ook bloemen van hortensia lenen zich daar voor.

Maar we zullen niet te ver vooruit gaan lopen, drogen en opmaken komt later weleens aan de orde.

Zaaien

Eerst het zaaien en welke soorten men daarvoor kan gebruiken. Als men er vroeg mee wil beginnen, kan dat reeds eind april gebeuren, maar nu in mei is er nog volop tijd voor, de temperaturen zijn hoog genoeg om alles te zaaien wat men wil en de kans op mislukken wordt daardoor kleiner.

Voor hen die over een tuin beschikken is het uiteraard het gemakkelijkste, in een plantbakje kan men niet zoveel doen. Als men de zaaigrond gespit en gelijk gemaakt heeft wordt het zaad gestrooid en even licht ingewerkt, zaai ondiep, dat-geeft het beste resultaat.

Welke soorten? Nu laten we beginnen met de bekende statice, een mooie en harde strobloem in de kleuren wit, blauw, geel en rose tot lila. Een enkel pakje is van iedere soort ruim voldoende, ze bevatten meestal een kwart gram zaad.

Ook Acrolinum, de zonnestrobloem kan men nu volop zaaien, evenals de helichrysum, een mooie bloem in allerlei kleuren, pluk ze niet te rijp als het zover is. En dan de rhodanthe met haar mooie dubbele roze bloemetjes, heel fijn om er tussen te verwerken later.

Ook de verschillende grassen, zoals lagurus, het hazestaartje met haar leuke pluimpjes en de briza, het siddergras.

Er zijn trouwens nog wel meer grassen die daarvoor geschikt zijn, ook in het wild gegroeide soorten.

Heel apart is de gomphrena globosa of kogelamaranth in mooie gemengde kleuren en ook de xeranthemum of papierbloem. Misschien zullen velen struikelen over de vreemde namen, maar dat kunnen we ook niet helpen, ze heten nu eenmaal zo en het voorkomt veel verwarring als men deze namen opgeeft bij uw zaadleverancier.

Met gele bloemen bloeien de helipterum, 50 cm hoog en bijna net zo hoog wordt de lonas, ook wel gele ageratum genoemd. Ze lijken ook wel wat op de bloemen achillea, een vaste plant. Overigens zijn de bloemen van laatstgenoemde ér ook heel geschikt voor om te drogen.

Grassen

Nog even een paar grassen die in aanmerking komen: agrostis met zeer fijne aren, zeer geschikt voor verwerking in gemengde boeketten. En ook de siergerst, hordeum jubatum staat heel mooi ineen droogstuk j e.

Wil men het wat forser doen, dan is het bekende pampagras of cortiaderia zeker onmisbaar met de mooie kolven van mais of de gekleurde siermais, aangevuld met de reeds genoemde grote schermen van achillea.

Ook de amaranthus in verschillende soorten, zowel met groenachtige als met mooie rode pluimen zijn uitermate geschikt om te drogen en te verwerken. Vooral de Amaranthus ,,rode dom" is hiervoor heel goed.

Nog een enkele tip alvast voor het drogen. Voordat de planten in volle bloei staan, plukt men op een zonnige dag niet te rijpe bloemen. Dan hangt men de bos bloemen omgekeerd op een donkere plaats en luchtig te drogen. Men kan dan later, in de winter bijv. de bloemen gebruiken om er boeketten en dergelijke van te maken.

Er zijn nog wel meer methoden om bloemen te drogen, daar hopen we t.z.t. op terug te komen.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.