+ Meer informatie

Vriendschapverhouding met Nederland blijft

Israël over zaak-Dassen

1 minuut leestijd

TEL AVIV — „De betrekkingen tussen Israël en Nederland zijn vriendschappelijk, evenals de contacten", zo verklaarden Israëlische functionarissen zondag naar aanleiding van berichten dat Nederland „niet erg tevreden is" met de gang van zaken rond de Nederlander Ger Dassen. Er is volgens deze zegslieden geen crisis in de betrekkingen van Israël met Nederland.

Voor Radio-Jeruzalem verklaarde een Israëlische regeringsfunctionaris zondag dat de aanhouding van Dassen noodzakelijk was in het kader van de bestrijding van de terreur. „Israël is in oorlog. Het moet alle maatregelen nemen om zijn integriteit, en leven en goederen van zijn burgers te beschermen. De bedoeling daarvan is dat vijandige elementen hier zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Bij tijd en wijle wekt dit woede en irritaties op in de betrokken landen". Hij zei dat de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO „in toenemende mate gebruik maakt van burgers van landen die Israël goed gezind zijn om de tegen Israël gerichte terreurdaden op te voeren." '

Volgens de zegsman „moet het Nederlandse volk begrijpen dat uit de aanhouding van Ludwina Janssen blijkt hoeveel jonge Nederlanders in de strik van terreurgroepen gelopen zijn". Mej. Janssen zou tegenover de Israelische autoriteiten de namen hebben genoemd van talrijke Nederlanders die evenals zijzelf in Jemen door het Volksfront voor de bevrijding van Palestina PFLP zijn opgeleid in sabotagedaden als vliegtuigkapingen. (zie verder pag. 3)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.