+ Meer informatie

van onze binnenlandredactie

3 minuten leestijd

CPN'er — en ex-wethouder van Amsterdam — Van der Velde. Even na tweeën krijgt het tweetal gezelschap van ene Fransen, die mevr. Ginjaar-Maas van de VVD vervangt. Het wachten is dan nog op de Kamerleden Van lersel (CDA) en Toussaint (PvdA). De leerlingen — ongeveer zestig in getal — doden de tijd met het consumeren van bier, dat elders in de school uit voorraad verkrijgbaar is. Op het schoolbord heeft een leraar geschreven: „Onthoud: dividend (en veel), winstmaximalisatie en af en toe een biertje". Vandaar...

Als om half drie de Kamerleden nog steeds niet zijn gearriveerd, wordt besloten dan maar zonder hen te vergaderen. De CPN'er mag de spits afbijten. Hij begint met — hoe kan het ook anders — een scheldkanonnade' aan het adres van het kapitalisme. Wijzend op het advies op het schoolbord oordeelt hij:,,ziedaar de kernbegrippen van het kapitalistisch stelsel".

De forumleden moeten vervolgens commentaar leveren op een twintigtal door leerlingen vervaardigde stellingen. De D'66-kandidate brengt er nog het minst van terecht en tegen de aanvallen van haar liberale buurman heeft ze weinig verweer. Overigens wordt het een wat slaapverwekkende vertoning, die de jongeren maar matig boeit. Het rumoer neemt toe en het aantal toehoorders slinkt drastisch. gemoderniseerde atioomraketten op Nederlandse bodem. De Amerikanen krijgen de schuld want die zijn met de atoombom begonnen. Van lersel interrumpeert: „Dat kan wel zijn maar daarom hoef ik het nog niet met hem eens te zijn". Hij vindt dat Europa zich maar beter kan losmakói van de regering Reagan. ,,Die ziet achter iedere struik drie communisten", fulmineert hij. Ook de NAVO kan niet op zijn sympathie rekenen. Die bemoeit zich al te zeer met Polen. De onrust in dat land is volgens hem een Russische aangelegenheid. Van lersel tekent verontwaardigd protest aan maar wordt op zijn beurt fel aangevallen door enkele leraren. Op dat moment verstoren opgeschoten jongeren, die kluiten tegen de ramen gooien, de discussie. ,,De Russen", roept iemand in de zaal en om die opmerking wordt smakelijk gelachen.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een stelling over de economische malaise. De CPN'er schiet overeind en maakt duidelijk dat het kabinet verantwoordelijk gesteld dient te worden voor de huidige crisis. De zaal keert echter terug naar Van lersel. ,, Als u-«o sterk voor bezuinigingen bent", vraagt iemand,,,waarom doet u dan geen voorstel om de salarissen van Kamerleden te verminderen?" Daarmee is een gevoelige snaar geraakt bij de CDA'er. „Vriend Wiegel", zegt hij, „heeft hiertoe reeds plannen gereed liggen maar ik ben het daar niet mee eens. Ik vind helemaal niet dat ik teveel verdien. Ik werk me kapot, soms 60 tot 70 uur in de week". Alom klinkt protest. „Iedereen moet hard werken, met dat argument komen ze allemaal", roept iemand. Ook Toussaint mengt zich in het gesprek en keert zich opnieuw tegen Van lersel. Zo wordt de bijeenkomst al kibbelend en bekvechtend afgesloten. Toch zien we na floop dat de heren Kamerleden in dezelfde auto terugrijden naar het Binnenhof. Het blijft een wonderlijk gebeuren, het politieke bedrijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.