+ Meer informatie

Joden in Frankrijk waarschuwen president

Ontevreden over onderzoek aanslag

2 minuten leestijd

PARIJS — Als de nieuwe Franse president geen vriendelijker politiek jegens Israël voert, dan in de afgelopen jaren, krijgt hij de hele joodse gemeenschap in Frankrijk tegen zich.

Dat is een uitspraak van de overkoepelende joodse organisatie CRIF (Conseil Représentatif des Institutions Juives en France) in Frankrijk.

Het CRIF gaat niet zo ver, dat het vraagt bij de komende presidentsverkiezingen tegen de huidige president Giscard d'Estaing te stemmen. Het hoofdzakelijk uit jongeren bestaande joods reveil heeft dat wel gedaan. De Franse Joden verwijten Giscard zijn op de Arabische landen afgestemde politiek.

Vooral de levering van een kerncentrale aan Irak is bij hen in het verkeerde keelgat geschoten. Daarnaast is de joodse gemeenschap ontevreden over het verloop van het onderzoek naar de aanslag op de synagoge in de Rue Copernic in Parijs, begin oktober. Die kostte aan vier mensen het leven en gaf aanleiding tot betogingen in het gehele land, waaraan een paar honderdduizend mensen meededen. Het is nog steeds niet duidelijk wie voor die aanslag verantwoordelijk waren.

Stemgedrag
In Frankrijk leven ongeveer 700.000 joden. Ze maken ruim één procent van het Franse electoraat uit. Hun stemgedrag kan van groot belang zijn: volgens opiniepeilingen geven Giscard en de socialistische kandidaat Francois Mitterrand elkaar geen duimbreed toe.

CRIF en joods reveil zijn het met elkaar oneens over het uitbrengen van een „joodse stem". Het joods reveil heeft opgeroepen niet op Giscard te stemmen. Het CRIF is vergevingsgezinder. Voor de leiders ervan behoort de afgelopen ambtstermijn van Giscard tot het verleden. Het CRIF blijft bij zijn standpunt van 1977, dat de joodse gemeenschap geen pressiegroep moet vormen, zoals dat in de Verenigde Staten het geval is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.