+ Meer informatie

Rijk geeft Punnerend 64 miljoen schadegeld

Inspectie adviseert forse afkoopsom

2 minuten leestijd

PURMEREND (ANP) - De gemeente Purmerend in Noord-Holland krijgt mogelijk een extra bijdrage van bijna 64 miljoen gulden van het Rijk. De afkoopsom moet Purmerend helpen de grote problemen met de gemeentelijke begroting het hoofd te bieden. De Inspectie Financiën Lagere Overheden (IFLO) heeft dat aan de staatssecretarissen van binnenlandse zaken en financiën geadviseerd, na een verzoek van Purmerend om extra steun.

; De begroting van Purmerend, dat al, eerder financiële problemen had, ' vertoont sinds vorig jaar een enorm tekort. Dat komt voornamelijk door• dat de voorgenomen uitbreiding van de gemeente in de jaren zeventig niet doorging. Provincie en Rijk besloten bij nader inzien Purmerend niet door ; te laten groeien naar 100.000 inwoners, maar tot maximaal 65.000 inwoners. De gemeente had echter al 3 grond aangekocht voor extra woningen en ook al andere plannen gemaakt op basis van het verwachte inwoneraantal van 100.000.

Het Rijk betaalde eerder al 64 miljoen gulden aan Purmerend als schadevergoeding. Dat gebeurde na een uitspraak van de Raad van State in 1989. Die meende ook dat de provincie Noord-Holland 14,4 miljoen gulden aan Purmerend moest betalen. Noord-Holland weigerde dat echter. Punnerend probeert nu via de rechter dat geld van de provincie te krijgen.

De IFLO heeft vastgesteld dat Purmerend door middel van een extra belastingverhoging zelf 3,6 miljoen gulden kan binnenhalen. Voor het resterende tekort van 63,4 miljoen gulden adviseert de inspectie een afkoopsom uit het Gemeentefonds van het Rijk uit te keren. De inspectie verbindt aan dat advies wel wat voorwaarden. Purmerend moet zelf ook maatregelen nemen om uit de problemen te komen.

De staatssecretarissen hebben het advies voor commentaar naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en de Raad voor de Gemeentefinanciën gestuurd. Het college van burgemeesters en wethouders van Purmerend liet gisteren weten de afkoopsom te accepteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.