+ Meer informatie

Nederlandse auto rijdt door Berlijnse muur

Juiste toedracht nog niet geheel duidelijk

2 minuten leestijd

BERLIJN — Een Nederlander is gisteravond met zijn auto door de Berlijnse muur gereden en op de versperringen blijven hangen. Het betreft waarschijnlijk Evert Kooy, een 26-jarige man uit De Bilt, die laatstelijk woonachtig was in het Westberlijnse stadsdeel Buckow. Het is nog niet duidelijk of de man opzettelijk tegen de muur is gereden of door een ongeluk.

De auto met het Nederlandse kenteken 65-HG-85 was kort voor negen uur met grote snelheid vanaf de Kölner Damm op de muur toegereden. Ooggetuigen verklaarden dat de bestuurder de remmen niet gebruikte.

De wagen veroorzaakte een gat van vier meter breed in de muur en bleef zwaar beschadigd op de versperringen liggen. Toen de Westberlijnse brandweer de kennelijk gewonde inzittende wilde ophalen, werd haar dat door soldaten van de DDR verhinderd.

De soldaten haalden de bestuurder uit de auto en legden hem er aanvankelijk naast. Later namen ze hem mee. Ook het bergen van de auto lieten de soldaten van de DDR niet aan de Westberlijnse brandweer over. De Westberlijnse politie stelde de voor het district Neukölln verantwoordelijke Amerikaanse militaire politie op de hoogte, die met de DDR onderhandelingen opende.

Tegen half twee in de nacht werd de beschadigde auto van Kooy door de soldaten van de Oostduitse grensbewaking met zwaar militair materieel geborgen. Vervolgens troffen ze de voorbereidingen voor het dichten van het gat in de muur. Dit werk was donderdagmorgen vroeg nog aan de gang.

Naar waarneming door de politie in het Westen van Berlijn werden 25 soldaten en 2 officieren van de DDR voor het werk ingeschakeld. Het metselen had plaats onder bescherming van twee met machinegeweren gewapende soldaten. Aan de westelijke kant was er belangstelling van een 200-tal nieuwsgierigen. De Nederlandse consul-generaal in West-Berlijn werd van het voorval op de hoogte gesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.