+ Meer informatie

VS opgelucht over komst EG landbouwvoorstel

1 minuut leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse regering is opgelucht dat de EG uiteindelijk toch nog met een landbouwvoorstel voor de Uruguay-ronde is gekomen.

Dat is de indruk die staatssecretaris Yvonne van Rooy van internationale handel gisteren in Washington aan een gesprek met de Amerikaanse minister van landbouw, Clayton Yeutter, heeft overgehouden.

De multilaterale onderhandelingen in het kader van het GATT, de Uruguay-ronde, moeten eind dit jaar worden afgesloten en leiden tot liberalisering van de internationale handel. Het grootste obstakel voor een accoord is het dispuut over landbouwsubsidies tussen de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschap, dat een algeheel accoord in het kader van de GATT in de weg staat. De EG heeft voorgesteld de landbouwsubsidies met 30 procent te verminderen, terwijl de Verenigde Staten de subsidies met 75 procent terug willen brengen.

De kloof lijkt iets groter dan hij in werkelijkheid is, omdat de voorstellen niet over dezelfde periode gaan. De Amerikanen willen in het jaar 2000 driekwart van alle landbouwsubsidies-afschaffen, terwijl het Europese voorstel van 30 procent reductie over het tijdperk van 1986 tot 1996 uitgaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.