+ Meer informatie

Treinkaartje wordt dit jaar extra duur

PvdA-voorzitter Van den Berg:

2 minuten leestijd

VALKENSWAARD — De spoortarieven zullen met ingang van oktober niet met zeven, maar met elf procent omhoog gaan. Dit zei dinsdagavond PvdA-voorzitter Van den Berg tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Valkenswaard. Van den Berg zei dit te ontlenen aan een nog geheim plan van de regering om de treinkaartjes duurder te maken.

Van den Berg zei te vrezen, dat de prijsverhoging de toename van het reizigersvervoer per trein in gevaar zal brengen. Hij noemde de verhoging een onevenredige aanslag op de koopkracht van de laagstbetaalden, die meer dan anderen op het openbaar vervoer zijn aangewezen. „Dit is het paard achter de wagen spannen", aldus de PvdA-voorzitter, die stelde dat een regering met daarin de PvdA de voorgenomen prijsverhoging zal blokkeren.

Een woordvoerder van NS verklaarde dinsdagavond, dat bij de spoorwegen geen „geheime regeringsstukken" bekend zijn. De door Van de Berg genoemde tariefsverhoging met 11 procent kwam hem echter ook niet als totaal onwaarschijnlijk voor.

Er moeten in het spoorwegnet knelpunten worden weggewerkt om de steeds groeiende reizigersstroom te kunnen opvangen: de spoorwegen lopen vast als het aantal reizigerskilotneters de 9,2 miljard passeert en dat gebeurt volgens de verwachtingen dit jaar al.

Om nog meer reizigers te kunnen verwerken zullen (afgezien van het aanschaffen van nieuw materieel) grote infrastructurele werken moeten worden uitgevoerd. Voor het opheffen van de acht grootste knelpunten is alleen al een half miljard gulden nodig.

Noodgeval
NS heeft zich, evenals de Tweede kamer, steeds op het standpunt gesteld dat de prijs van de treinkaartjes niet sneller omhoog mag gaan de kosten van het levensonderhoud. Maar nu duidelijke uitspraken van regering en kamer over-de noodzaak van het opheffen van de meest nijpende knelpunten al twaalf jaar op zich laten wachten, aldus de NS-woordvoerder, hebben de spoorwegen laten weten een extra tariefsverhoging in het uiterste noodgeval aanvaardbaar te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.