+ Meer informatie

Aspirine

1 minuut leestijd

Het kinderaspirientje wordt al in veel situaties toegepast: na een herseninfarct, na een hartinfarct en ter preventie van zwangerschapshypertensie. Steeds worden nieuwe toepassingen gevonden. In The Lancet werd onlangs beschreven dat het nuttig is om patiënten met angina pectoris (hartkramp) zo'n klein aspirientje te geven. Dat zijn dus patiënten van wie we weten dat ze een verhoogde kans lopen om een hartinfarct te krijgen.

Een Zweeds onderzoek onder 2035 patiënten leverde op dat in de groep met aspirine 34 procent minder hartinfarcten en acute hartdoden voorkwamen dan in de controlegroep. En van degenen die toch een infarct kregen, bleek de toestand daarna aanzienlijk beter te zijn in vergelijking met de controlegroep.

Een behandeling met 75 milligram acetyl salicylzuur is eenvoudig, mild en goedkoop, maar ook heel effectief bij patiënten die reeds lijden aan angina pectoris. De volgende vraag is of aspirine een plek heeft als preventief middel bij mensen die helemaal geen aanwijzingen voor hartklachten hebben. De tijd zal het leren. (Bron: The Lancet). NW

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.