+ Meer informatie

Ritzen verwacht geen tegenvallers

Studerende jongeren onzekere factor

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Ritzen van onderwijs en wetenschappen verwacht „bij de huidige inzichten!" geen grote tegenvallers voor de begroting van 1990. De grootste onzekere factor is het aantal jongeren die na afloop van het huidige cursusjaar aan universiteiten, hoge scholen en academies

willen gaan studerend

gisteren in M3 ySf' iei De b'ewBö§m3fi'

de Tweede Kamer tijdens een com" missievergadering waarin de begroting van het ministerie onder de loep werd genomen. Kort voor zijn benoeming als minister zei Ritzen nog dat in deze begroting, opgesteld onder verantwoordelijkheid van zijn ambtsvoorganger, Deetman, een gat aanwezig was van ministens één miljard gulden. Als hoogleraar economie jieeft Ritzen zich ook laten ontvallen dat deze begroting „het niet waard is om op papier gedrukt te worden".

• Van deze kritiek was gisteren niet veel over. Daarvoor zijn volgens Ritzen twee belangrijke redenen. In de eerste plaats is tijdens de kabinetsformatie besloten dat Onderwijs in de komende jaren meer geld krijgt en vervolgens hebben de huidige bewindslieden in een vorige maand gepresenteerd plan de begroting voor dit jaar op een aantal punten bijgesteld.

Noodzaak

Met de bewering dat er dit jaar geen bijzondere tegenvallers te verwachten zijn, legt de bewindsman ook de kritiek van de interne kamercommissie voor de rijksuitgaven naast zich neer. Die had becijferd dat er dit jaar tegenvallers dreigen ter grote ^vrTOGrimljoen gulden. Ritzen vindt dat.' een „te. mechanistische;rtoenadeirlng". Alles wat in het verleden'fout is gegaan, hoeft nu ook niet per definitie een tegenvaller te zijn.

De bewindsman erkende de noodzaak van goede ramingen van de uitgaven. Ten opzichte van de ramingen in de afgelopen jaren vielen de werkelijke uitgaven steeds tegen. Bij het ministerie wordt momenteel nog geraamd op basis van ontwikkelingen in de bevolkingsgroei. Oud-minister Deetman had besloten dat er in de toekomst ook rekening gehouden moest worden met bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom had hij het ramen van het aantal leerlingen en studenten uitbesteed aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ritzen is daarvan teruggekomen omdat hij het noodzakelijk vindt dat ook binnen het ministerie mensen weten hoe de ramingen tot stand komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.