+ Meer informatie

Luchtkussenmaaier

6 minuten leestijd

Het maaien van grote gazons is met een handmaaier een inspannend kwarwei. De motormaaiers — vroeger vaak van een verbrandingsmotor voorzien, maar nu meestal elektrisch — worden dan ook steeds meer verkocht. Black en Decker introduceert een nieuw type maaier dat gebruik maakt van liet lioovercraftprincipe. Deze cirkelraaaier zweeft door het luchtkussen als liet ware over liet gras heen.

Aan de randen blaast de maaier lucht naar beneden waardoor hij zweeft, maar in het midden zuigt hij juist, zodat gras dat plat ligt omhoog wordt gezogen. Ook lang en nat gras vormt voor deze maaier dus geen probleem. Dat wil echter niet zeggen dat u het gras dus maar extra lang moet laten worden. Het geheim van een mooie, egale grasmat is dat het gras niet te lang mag worden. U kunt beter een keer extra maaien dan een keer te weinig. Hoe vaak u uw ronde moet doen, hangt af van het weer. Reken op gemiddeld eens per week. In het groeizame seizoen wat vaker, in het najaar wat minder vaak. Ook in periodes van grote droogte kunt u uw beurt best eens voorbij laten gaan. Denkt u er wel aan dat u het maaien volhoudt tot het gaat vriezen. Een kort gazon overwintert beter!

Gras heeft licht en lucht nodig. Het groeit daarom omhoog. Wanneer u het geregeld maait, zoeken de sprieten een uitweg in de breedte. Daarmee maken de grasplanten meteen al het onkruid, dat niet zo'n groot aanpassingsvermogen bezit, het groeien onmogelijk. Maai genomen die in liet openbare verkeer past. En dat zal de klager zeker winnen als er schade, verdriet, bekladding van de goede naam enz. is gepleegd. En dan nog wat. Als bewijsstuk in een rechtszaak is zo'n bandje van nul en gener waarde. Er kan immers op allerlei wijze mee geknoeid zijn en men kan iemands stem geweldig goed nabootsen. Stel dat u met mij een gesprek begint en vraagt: Het is vandaag toch wel mooi weer, hè? Dan antwoord ik: Ja, dat is het zeker. Maar even later vraagt u: Het is toch fijn dat je tegenwoordig ongestraft abortus kunt plegen! Dan kunt u mijn stemgeluid inlassen en mij laten antwoorden: Ja, dat is het zeker! Zo gaat dat. Om iemand te overbluffen zijn geluidsbandjes dan ook erg geschikt maar als bewijsmateriaal zijn ze waardeloos.

Spijkers met koppen
Iemand vertelde ons, dat je spijkers nooit recht in het hout moet slaan maar schuin. Het vastgespijkerde laat dan niet zo gauw los. Is dat zo? Antwoord — Dat hangt helemaal af van de richting waarin de krachten werken die uitgeoefend worden op wat u vastspijkert. Stel dat ik een houten vloer heb en dat ik daarop een liggende balk vast spijker. Tegen die balk zal dan vaak geschopt worden. Sla ik de spijkers nu allemaal schuin, dan zal de balk in die schuine richting los laten. In dat geval zet ik de spijkers dus rechtop als ik ze er in sla. Timmer ik die balk aan de zolder en ga ik daar straks allerlei voorwerpen aan ophangen, dan moet ik de spijkers niet precies vertikaal inslaan: dan trek ik ze er met de balk weer uit. In dat geval sla ik ze er schuin in. En nog liever dwars!

Kistje
Stel dat ik van plankjes een kistje timmer. Moet ik dan de bodem aan de zijkanten vast slaan of omgekeerd? Antwoord — Het kistje zal wel bestemd zijn om daarin voorwerpen daarom regelmatig: liever een keer te veel dan een keer te weinig. Kort maaien is goed. Te kort maaien is fout: op die manier beschadigt u het gewas.

Hoog en nat gras

Het hoge 900 Watt motorvermogen van de Black en Decker luchtkussenmaaier maakt het maaien van hoog en nat gras mogelijk. U werkt overal even probleemloos, ook op plaatsen waar u normaal gesproken slecht terecht kunt, zoals onder struiken, langs slootranden en langs tegels. De maaibreedte bedraagt 30 cm, de maaihoogte is verstelmet enig gewicht te vervoeren. Als ik nu de bodem zo groot maak, dat de zijwanden daarop rusten, zal op den duur de bodem loslaten doordat hij de spijkers uit de zijwanden trekt. Dat is niet het geval als ik de bodem op de grond leg, de zijwanden naast die bodem zet en ze zó vast timmer. U ziet dat hier precies hetzelfde een rol speelt als in de vorige vraag, n.l. de richting waarin de krachten werken. Overigens bestaan er geribde en schroefvormige spijkers die ook niet gauw loslaten als je ze in de genoemde gevallen er tóch recht in slaat.

Melkbussen
Onlangs behandelde u het verwijderen van roest van melkbussen. Maar waar kan ik ze laten vertinnen of verkoperen? Antwoord — Omdat deze vraag heel vaak gesteld wordt geven wij hier een antwoord, dat velen zal helpen. Kijkt u maar in de Gouden Gids onder het kopje „Galvanische industrieën". Daar vindt u altijd een reeks adressen van mensen en bedrijven die dit doen. U kunt dan zelf de dichtstbijzijnde uitkiezen.

Muffe eieren
Wij hebben 15 krielkippen en een baar in drie standen. De duwboom kar volledig worden ingeklapt, zodat u de machine makkelijk kunt opbergen. De Black & Decker luchtkussenmaaier — 6.000 toeren per minuut — is thermisch beveiligd. Het huis is van kunststof, zodat roestvorming uitgesloten is. Adviesprijs: ƒ 379,-.

Gratis batterijgrasschaar

De luchtkussenmaaier van Black & Decker is nieuw in Nederiand. Ter introductie wordt bij elke luchtkussenmaaier zolang de voorraad strekt, gratis een oplaadbare batterijgrasschaar ter waarde van ƒ 98,- meeverpakt. Met de nieuwe luchtkussenmaaier is zelfs het maaien van nat en hoog gras geen probleem meer. haan in een caravan. Wij voeren ze biggenkorrel. Eerst waren de eieren goed, nu zijn ze muf en haast niet meer te eten. De eierdooiers zijn erg licht van kleur. Antwoord — Wat u de kippen ook voert, het ei komt er echt fris en vers uit! U moet eens goed ruiken aan de houtkrullen waarmee u de legnesten strooit. Want daér komt het luchtje vandaan dat u aan uw eieren ruikt. Tenzij u ze na het rapen bewaart op een plek waar het nog veel harder stinkt. Leg liever kaf of boekweitdoppen in de legnesten. Wat de bleke dooier betreft: dat is helemaal een kwestie van veel of weinig carotine (caroteen) in het voer. Biggenkorrels bevatten weinig van deze stof. Ze komt voor in gras, groenvoeders en gele wortelen, maïs enz. Laat de kippen maar eens los, zodat ze gras kunnen eten. U zult meteen donker gekleurde dooiers zien. Zelfs batterijkippen leggen eieren met fraai gekleurde dooiers, dankzij het caroteen in het voer. Moet u óók doen. En als u toch geen broedeieren wilt kan die haan wel in de pot. Kwaad doet hij niet, maar nut ook niet.

In bepaalde gevallen is het hoogst onfatsoenlijk om een telefoongesprek af te luisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.