+ Meer informatie

Alternatief stadionplan Amsterdam ingediend

„Steun van overheid is niet nodig"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) Voorzitter A. Terlingen van de Stichting Amsterdam Sportstad (SAS) heeft een alternatief plan voor een nieuw stadion ingediend bij het gemeentebestuur. De totale investering bedraagt 255 miljoen gulden en realisering is mogelijk, aldus Terlingen, zonder extra bijdragen van het Rijk en de provincie. SAS is vier jaar geleden op initiatief van het college van B en W opgericht ter bevordering van topsportevenementen in de regio Amsterdam,

Het plan is een persoonlijke stap van de SAS-voorzitter dat door de rest van het stichtingsbestuur niet wordt gesteund, zo deelde bestuurslid J. Tilmans desgevraagd mee. De SAS-voorzitter is met zijn idee gekomen, omdat minister D'Ancona niet wil betalen en de nieuwbouw van een stadion op Strandvliet -begroot op 200 miljoen- op die weigering dreigt af te ketsen.

Het plan van Terlingen is een aanscherping van de plannen voor een multifunctioneel stadion en een overdekte evenementenhal, die in het najaar van 1987 door de stichting werden ontwikkeld. De toenmalige wethouder voor sportzaken -tevens vicevoorzitter van de SAS- J. van Duyn, heeft die plannen niet goed begrepen en is een weg gaan bewandelen, aldus Terlingen, die tot voor de gemeente nadelige voorwaarden leidde.

Terlingen vindt dat niet alleen het oorspronkelijk geplande stadion te realiseren is, maar ook de atletiekbaan en op termijn de evenementenhal, de verbreding van de Bosbaan en het zwemstadion. Onvoorwaardelijke steun van de gemeente en het bedrijfsleven is voor het welslagen een absolute voorwaarde, zegt de voorzitter. De gemeente Amsterdam moet 60 miljoen op tafel leggen, Ajax 20 miljoen en beleggers 25 miljoen. Verder moeten in de visie van Terlingen 45 miljoen gulden worden opgebracht door de verkoop van 60 aandelen van 2,5 ton en 2000 aandelen van 15.000 gulden. Voor de rest van het bedrag moet een lening worden afgesloten.

,,Te optimistisch"

Ter overbrugging van de drie stadionloze seizoenen na de sloop van het Olympisch stadion, stelt Tedingen voor om tijdelijke aanpassingen in het Ajax-stadion te verrichten, waarvan de te gebruiken materialen later in het nieuwe stadion moeten worden hergebruikt.

Het plan moet nog worden besproken door de raadscommissie voor sportzaken. Het hoofd van de sectie sport en recreatie, K. van Meurs -de eerste beleidsadviseur van sportwethouder L. Genet in zijn hoedanigheid van commissaris van de NV Stadion Amsterdam- wijst het plan af als „te optimistisch".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.