+ Meer informatie

Warschaupacttop onaangekondigd in Moskou bijeen

2 minuten leestijd

MOSKOU — De leiders van zeven landen van het Warschaupact, onder wie de Poolse partijleider Stanislaw Kania en de Russische president Leonid Brezjnjev. hebben vrijdag in Moskou een onaangekondigd spoedberaad over de situatie in Polen beeindigd.

Het Russische persbureau Tass gaf na de bijeenkomst een verklaring uit waarin werd gezegd dat de Poolse leiders de verzekering liadden gegeven dat Polen „een socialistisch land was, is en zal blijven".

Volgens Tass had Polen de verzekering gekregen dat op de „broederlijke solidariteit en steun" van de socialistische buurlanden kon worden gerekend. Men gaf niet verder aan welke steun daarmee werd bedoeld.

Tsjecho-Siowakije

Bij de inval in Tsjecho-Siowakije in 1968 werd ook gesproken over steun aan het Tsjechische volk tegen interne anti-socialistische elementen. Br was 'edfiter geen aanduiding dat men tijdens de bijeenkomst over een mogelijke militaire oplossing van de Poolse crisis had gesproken.

Het na de bijeenkomst uitgegeven communiqué deelde mee dat de deelnemers „de overtuiging uitspraken dat de communisten, de arbeidersklasse en al de werkende mensen van het bioederland Polen in staat zullen zijn om de gerezen moeilijkheden te overwinnen en het land verder te leiden langs de weg van het socialisme".

Deze verklaring beeft mogelijk de bedoeling de angst van bet Westen voor een inval in Polen te bezweren. De Amerikaanse president Carter verklaarde eerder deze week dat de strijdlorachten van de Sovjet-Unie zich bij de Poolse grens hadden samengetrokken.

Tass verklaarde dat de bijeenkomst, die volgens niet-officiële berichten woensdag of donderdag al was begonnen, gekenmerkt werd door een rfeer van „kameraadschappelijk wederzijds begrip en gelijke meningen".

Top

Het spoedberaad werd verder bijgewoond door de Bulgaarse partijleider Todor Zhivkov, de Hongaarse leider Janos Kadar, Erich Honecker van Oost-Duitsland, Gustav Husak van Tsjecho-Siowakije en de Roemeense partijleider Nicolae Ceausescu.

De Sovjet-Unie was vertegenwoordigd door Brezjnjev, premier Nikolai A. Thikhonov, partij-uieoloog Mikhail Suslov, chef van de KGB Yuri Andropov, minister van Buitenlandse Zaken Andrei Gromyko en Dmitri Ustinov, de minister van Defensie.

Slechts zeer weinigen waren op de hoogte van de bijeenkomst en pas laat merkten Westerse diplomaten dat grote rijen regeringsauto's in Moskou bun opwachting maakten. De bijeenkomst op zich was volgens de diplomaten een teken van de buitengewone ernst waarmee het Warschaupact de situatie in Polen benadert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.