+ Meer informatie

Zand opspuiten bij Egmond aan Zee start rond 1 mei

1 minuut leestijd

EGMOND - Drie zandzuigers zullen vanaf I mei dagelijks circa honderd strekkende meter zand tot een hoogte van vier meter op het strand, van Egmond aan Zee en daarna op dat van Bergen aan Zee spuiten, zo is gisteren op een presentatie van Rijkswaterstaat en de gemeenten Egmond en Bergen bekendgemaakt.

Als de weersomstandigheden meewerken, zijn de door stormen zwaar gehavende duinkusten van beide dorpen vóór 1 juli aanzienlijk verbreed en beschermd door brede zandstranden; bij hoog water zo'n vijftig tot zestig meter breed, bij eb zelfs zo'n honderd meter. Bulldozers zullen de duinen door het opschuiven van het opgespoten zand aanzienlijk verbreden. De bedreigde bebouwing op de eerste duinenrij zal weer op ruime afstand, van de 'afgrond' komen te staan. Riet moet verstuiving van de suppleties tegengaan.

De benodigde driekwart miljoen kubieke meter zand, dat uit een geselecteerd zeegebied op circa 10 kilometer uit de kust wordt gezogen, moet de zee de komende tien jaar kunnen weerstaan, zo hoopt Rijkswaterstaat. De zandopspuitingen, die naar verwachting grote publieke belangstelling zullen trekken, gaan 24 uur per dag en zeven dagen per week voort. Deze dag wordt georganiseerd door het NederlandrAmerika Instituut in Limburg. Dit keer staat de dag, in het teken'van de honderdste geboortedag van Eisenhower. Susan Eisenhower zal verder het oorlogskerkhof in Margraten bezoeken en het stadhuis van Maastricht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.