+ Meer informatie

„Dictatuur na mislukken meer-partijensysteem "

Nyerere maant tot voorzichtigheid

3 minuten leestijd

DARES-SALAAM - Julius Nyerere, de aftredende voorzitter van Tanzania's enige politidseagirtij, heeft "He Tanzaniaansla^yólking gisteren bezworen goêfiKna te denken voordat men besluit het eenpartijsysteem te laten varen.

De 68-jarige Nyerere waarschuwde dat het onverstandig zou zijn „om het systeem waaraan we gewend zijn te verlaten alleen maar om mee te doen met een mode die uit het buitenland is overgewaaid of om de machtige kapitalisten een genoegen te doen zodat ze ons weer geld geven".

Nyerere, behorend tot het slinkende rijtje van de „elder statesmen" van Afrika, geldt als een van de meest invloedrijke Afrikaanse ideologen uit de post-koloniale periode. Hij leidde zijn land in 1961 naar de onafhankelijkheid en regeerde als president tot 1985.

Gewichtige redenen

Met het neerleggen van het voorzitterschap van de regeringspartij Chama Cha Mapinduzi (CCM) vandaag verdwijnt hij uit de officiële politiek, op een moment dat een groot aantal Afrikaanse landen, inclusief Tanzania, verwikkeld is in een heftig debat over de wenselijkheid van een meer-parti jensyteem .'

Het was Nyerere zelf die zo'n drie maanden geleden in Tanzania het debat over een meer-partijenstelsel aanzwengelde. In zijn toespraak tot de nationale conferentie van de CCM maande de zwarte leider zijn landgenoten echter weloverwogen te werk te gaan. „Het is mogelijk dat er vandaag gewichtige redenen zijn om door te gaan met het eenpartijsysteem", aldus Nyerere. „Als dat zo is, laten we het dan doen zonder ons te 'schamen of ons te verontschuldigen. Want het is de drager die het beste weet of een schoen past", aldus Nyerere.

Dictatuur

Volgens Nyerere-js;-de iovoeijhg van een meer-partijensysteem onherroepelijk en sluit de keuze daarvoor de terugkeer naar een eenpartijsysteem uit. Als een meer-partijensysteem niet werkt, is het meer dan waarschijnlijk dat deze mislukking gevolgd wordt door een periode van dictatuur, verwacht hij. Aan de andere kant zei hij te denken dat de keuze om door te gaan met een eenpartijsysteem altijd een voorlopig karakter heeft.

De vertrekkende partijvoorzitter signaleerde met zorg dat ook in hef socialistische Tanzania de verschillen tussen rijk en arm toenemen. Hij deed een beroep op de partij wetgeving te gebruiken om ervoor te zorgen dat die kloof niet te groot wordt en elke Tanzaniaan verzekerd is. van zijn en haar levensonderhoud.

Kandidaten

De CCM heeft twee miljoen leden op een bevolking van 24 miljoen mensen. Op de nationale conferentie worden de pïbsidentskandidaten voor de verkiezingen in oktober aangewezen. Het nationaal bestuur van de CCM heeft de huidige president Ali Hassan Mwinyi voorgedragen voor herverkiezing. De 48-jarige Salmin Amour Juiiia is genomineerd voor het vice-presidentschap van de Verenigde Republiek Tanzania en het presidentschap over de twee eilanden voor de Tanzaniaanse kust, Pemba en Zanzibar. Verwacht wordt dat de conferentie de voordrachten zal overnemen. Nyerere's beslissing om plaats te maken voor jongeren is over het algemeen positief ontvangen. „Andere (oudere) leden binnen de regering en de partij zouden hetzelfde moeten doen", aldus de mening van een man in de straat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.